Johnny Thijs botst met Paul Gheysens

Johnny Thijs
Johnny Thijs

De vroegere topman van BPost Johnny Thijs stapt begin volgend jaar op als onafhankelijk bestuurder van de projectontwikkelaar Ghelamco. Officieel luidt het dat de 64-jarige Thijs zijn draai niet kan vinden in de manier waarop de raad van bestuur impact kan hebben op het beleid van de groep. Maar voor waarnemers is het duidelijk dat Thijs voor zichzelf geen taak ziet weggelegd achter de schaduw van Ghelamco-eigenaar en eigengereide CEO Paul Gheysens.



De 63-jarige Paul Gheysens is het prototype van de gedreven, koppige en wat ingetogen West-Vlaamse familiale ondernemer. Een niet onbelangrijk politicus die op bezoek ging bij Ghelamco vertelt daarover volgende ankedote. “Ik kwam daar aan en Paul Gheysens gaf mij een hand. Het was duidelijk dat hij met van alles bezig was. Hij zei tegen zijn zoon: ‘Kan jij mijnheer even rondleiden in het bedrijf.’ Daarmee moest ik het doen.”

Gheysens heeft zijn bedrijf wel in korte tijd uitgebouwd tot een ware gigant met onder meer de bouw van de Gentse Ghelamco-Arena en de toekomstige bouw van het Eurostadion in Brussel. Hij laadde het bedrijf ook wel vol bankschulden. In de krant De Tijd, die het nieuws brengt, nuanceert Ghelamco het vertrek van Thijs. “We zijn een puur familiebedrijf, van de eerste generatie en niet-beursgenoteerd”, zegt Philip Neyt, voormalig public affairs & regulations expert bij Belgacom en een persoonlijke adviseur van Gheysens. “Deugdelijk bestuur is een proces dat tijd vraagt, maar het gaat de goede richting uit.” In februari wil het Ieperse bedrijf gebruikmaken van het vertrek van Thijs om drie nieuwe externe bestuurders aan te trekken: een juridisch expert, een technologiespecialist en een profiel met ervaring in vastgoedfinanciering. Die moeten Gheysens en zijn zonen Michael en Simon bijstaan in de verdere professionalisering van de groep.