Jos Sluys zet (tevergeefs) privé-detective op jacht Jeroen Piqueur

De Rubeccan, het yacht van Jeroen Piqueur, in de Spaanse haven AlteaInvesteerder Jos Sluys heeft een privé-detective opdracht gegeven na te gaan hoe en wanneer Optima-topman Jeroen Piqueur zijn privé-jacht Rubeccan heeft gekocht. Die aankoop verliep over een offshore constructie die de detective niet kon openbreken, zo schrijft de krant De Standaard. Sluys heeft een claim op Piqueur van 20 miljoen euro. Ondertussen heeft de Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens beslag laten leggen op de luxe-jacht. Mogelijks zijn er ook nog andere kapers op de kust die de jacht willen naasten.Piqueur kocht zijn boot via geheime fondsen die hij aanhield in het buitenland en die hij verdiende met zijn klassieke Optima-activiteiten van verkoop en advies. Eerder liet hij na zijn regularisatieboete op dat vermogen te betalen aan de Belgische staat. De aankoop verliep blijkbaar over de Luxemburgse vennootschap Complete Holdings die daarvoor 20 miljoen euro uitkeerde aan de Cruise Foundation in Liechtenstein.

Piqueur had de Rubeccan vorig jaar nog te koop gezet voor 11,9 miljoen euro. De Rubeccan is 43 meter lang, heeft vijf cabines, een sauna en jacuzzi en negen bemanningsleden. Het indrukwekkende jacht werd deze zomer nog gespot aan de Spaanse Costa Blanca en meer bepaald in de haven van Altea.

Ondertussen is ook het lot bezegeld van de statige hoofdzetel van Optima aan de Keizer Karelstraat in Gent kwijt. De bank Belfius koopt de naakte eigendom van het gebouw. Optima Bank had eerder het erfpacht op het gebouw verkocht aan Belfius Lease. Dat had dan weer een lease-contract afgesloten met Optima Global Estate. Belfius koopt nu ook de naakte eigendom voor 951.000 euro. De helft van die som trekt het af van geld dat het te goed heeft van Optima, wat betekent dat de curatoren 475.500 euro in cash ontvangen, zo schrijft de krant nog.