KAPITAALVLUCHT – Dubai is het nieuwe Luxemburg

Mocht u er nog aan twijfelen, dan is het nu bevestigd door de Nationale Bank: Dubai is het nieuwe fiscale paradijs van de Belg. De voorbije vier jaar vloeide 6,3 miljard euro vanuit België naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waarvan Dubai het belangrijkste is. Ook hier is de ene zijn dood de andere zijn brood. De Kaaimaneilanden verliezen hun aantrekkelijkheid en meteen ook 26 miljard euro aan Belgische fondsen die naar ons land zijn teruggekeerd. Hong Kong verliest 4,5 miljard euro Belgisch geld en Jersey 2 miljard.Het globaal Belgische vermogen in exotische fiscale paradijzen is de jongste vier jaar met 18 miljard gedaald. Ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ventileerde de nieuwe cijfers van de Nationale Bank in de krant Het Laatste Nieuws. De Nationale Bank maakte in 2013 een analyse van de Belgisch vermogens in buitenlandse fiscale constructies. Van de 47 miljard euro die toen getraceerd werd in fiscale paradijzen buiten de EU, blijft vandaag nog 29 miljard over, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Volgens Van Overtveldt is de bredere terugval in zwarte fondsen te danken aan de kaaimantaks, iets wat de oppositie ontkent. Algemeen wordt aangenomen dat onder meer de Antwerpse diamantsector zich heeft verankerd in Dubai.

Zoals de naam stelt, verenigt de VAE zeven emiraten waarvan Dubai het belangrijkste is. Dubai is een absoluut fiscaal paradijs. Pas dit jaar werd de BTW ingevoerd en wel met een lage voet van 5 % met vrijstelling voor gezondheid en opvoeding. Dankzij de olie inkomsten is er geen bedrijfsbelasting en geen personenbelasting. De douanerechten zijn beperkt tot 4 %. Kapitaal kan vrij in en uit de oliestaat worden gebracht.