Karel Van Eetvelt wordt nieuwe banken top-lobbyist

Unizo-topman Karel Van Eetvelt stapt over naar Febelfin, de Belgische federatie van banken. Dat schrijft De Tijd. Van Eetvelt volgt er Michel Vermaerke op als gedelegeerd bestuurder. Zijn overstap is onverwacht. De raad van bestuur van Febelfin gaat Van Eetvelds kandidatuur later op de dag goedkeuren. De betrokkene was niet bereikbaar voor commentaar. Van Eetvelt maakte naam als vertegenwoordiger van de zelfstandigen bij de sociale onderhandelingen. Hij profileerde zich als een bijwijlen hard maar konsekwent tegenstander van de vakbonden.



Michel Vermaerke stond twaalf jaar lang aan het hoofd van de federatie van de financiële sector, dus ook tijdens de financiële crisis in 2008-2009 en de eurocrisis van 2011. Eind vorig jaar kwam hij in een storm terecht toen hem als voorzitter van de Gentse Floraliën wanbeheer werd aangerekend. Vermaerke ontkende met klem dat dat financiële fiasco iets te maken had met zijn vertrek bij Febelfin.”’Febelfin gaat een nieuw tijdperk in. Voor dat nieuwe hoofdstuk is het beter dat er ook een nieuwe CEO komt.”, zei hij begin dit jaar.

Febelfin fungeert als spreekbuis, lobbymachine en opleidingscentrum van de banksector. Febelfin kreeg begin dit jaar al een nieuwe voorzitter: Johan Thijs, de CEO van KBC. Hij volgde Rik Vandenberghe (ING België) op, die de bouwgroep Besix is gaan leiden.