KBC en ING stappen samen in Payconiq Belgium

De banken KBC en ING hebben samen de vennootschap Payconiq Belgium opgericht. Payconiq is een app die betalingen mogelijk maakt via je smartphone. Je zichtrekening wordt gekoppeld aan een telefoonnummer of e-mail adres. Je betaalt dus aan het telefoonnummer of e-mail adres van de ontvanger. De betaling wordt bevestigd met een pin-code. KBC en ING pompen samen voor gelijke delen 11,5 miljoen euro in het betaalsysteem.



Payconiq werd in Nederland op de rails gezet door ING en is nu al enige tijd in België aanwezig. 25.000 kleinhandelszaken zouden de app nu al gebruiken. Met Payconiq betalen houdt in dat je niet langer een ingewikkeld IBAN bankrekeningnummer moet invoeren en dat je ook niet langer een “bakje” nodig hebt waarin je een bankkaart moet steken. Na betaling ontvangt de begunstigde onmiddellijk een berichtje. De bankbetaling zelf verloopt niet sneller met Payconiq. Betalingen tussen banken gebeuren nog altijd door mensen, dus tijdens kantooruren. Voor de winkelier biedt Payconiq alvast het voordeel dat hij niet moet investeren in betaalterminals en dat de commissie lager is dan bij betaling met kredietkaarten.

Payconiq Belgium is gevestigd in Hasselt, op hetzelfde adres als Joyn International. Die laatste ontstond uit de fusie van de apps CityLife en Qustomer. Joyn is een getrouwheidsprogramma voor de digitale klantenkaart. Wie betaalt met Payconiq krijgt onmiddellijk extra Joyn punten. Ondanks de snelle digitale revolutie blijven sommige marketingtechnieken steeds dezelfde.