Kinepolis-top schuldig aan handel met voorkennis

Kinepolis CEO’s Eddy Duquenne en Joost Bert.

De vennootschap Kinohold Bis SA, groot aandeelhouder en CEO Joost Bert, PGMS NV, voorzitter Philip Ghekiere en CEO Eddy Duquenne van de bioscoopgroep Kinepolis zijn door de Sanctiecommissie van de FSMA, de financiële waakhond van de aandelenbeurs, schuldig bevonden aan aandelenhandel met voorkennis. Voor de drie fysieke personen blijft het bij een eenvoudige schuldigverklaring. De twee vennootschappen moeten respectievelijke een boete betalen van 200.0000 en 15.000 euro. Alle veroordeelden gaan in beroep tegen de uitspraak van het FSMA.

De feiten gaan terug naar eind november 2011. De betrokkenen kochten op dat moment grote pakketten Kinepolis-aandelen. Enkele dagen later maakte Kinepolis bekend dat het massaal eigen aandelen zou inkopen waarop de koers van het aandeel met 9 procent opsprong.

De Sanctiecommissie heeft geoordeeld dat de verrichte aandelenaankopen een inbreuk uitmaken in hoofde van betrokkenen van de wetgeving inzake voorkennis, doch dat bij de beoordeling van de sanctie rekening dient te worden gehouden met “de omstandigheid dat er geen bewijs is van een intentionele inbreuk” en “de goede trouw van de betrokken personen” alsook met het feit dat “het gaat om een eenmalige inbreuk in hoofde van onbesproken personen”, zodat een eenvoudige schuldigverklaring in hoofde van Joost Bert, Philip Ghekiere en Eddy Duquenne een gewichtige en afdoende sanctie is, zonder dat een geldboete dient opgelegd te worden. De Sanctiecommissie heeft een administratieve boete opgelegd van 200.000 euro in hoofde van Kinohold Bis SA en van 15.000 euro in hoofde van PGMS NV.Alle betrokkenen gaan dus in beroep. In een mededeling wordt er bij vermeld dat er verder geen commentaar wordt gegeven op het dossier.