Komt nieuwe VS-ambassade op oude Navo-site ?

Het Royale Belge gebouw in Watermaal-Bosvoorde (Foto: © http://arbres-inventaire.irisnet.be)

Het zal nogal meevallen met het “hellhole” Brussel. Eén van de eerste beslissingen die de nieuwe Amerikaanse administratie van president Donald Trump moet nemen, is de locatie van de nieuwe Amerikaanse ambassade in België. De Amerikanen lieten hun oog vallen op het prestigieuze gebouw van verzekeraar Royale Belge, nu Axa, in Watermaal-Bosvoorde. Maar dat lijkt praktisch steeds minder haalbaar. Brussel zelf stelt nu voor dat de Amerikanen hun nieuwe intrek nemen op de oude Navo-site in Evere.



De Amerikaanse ambassade zit momenteel gewrongen tussen het Warandepark en de kleine Brussel ring. Het is een nachtmerrie om het gebouw te beveiligen. En daarover gaat het bij de Amerikanen: hoe kunnen ze hun ambassade, hun Navo-gezantschap en alle andere diplomatieke diensten een veilig onderdak bieden. Om dat te doen willen ze het gebouw van Royale Belge volledig met kogelvrij glas uitrusten en de onderkant beveiligen tegen tankaanvallen. Alleen, de constructie kan dat gewicht niet dragen. Geen probleem, zeggen de Amerikanen, dan breken we het gebouw af en zetten er een nieuw complex neer. Maar dat stuit op het verzet van zowel de gemeente Watermaal-Bosvoorde als het Brussels gewest.

Olivier Deleuze, Ecolo-burgemeester van Watermaal, heeft nog wel andere zorgen. Een ambassade geniet vrijstelling van belastingen. De komst van de ambassade zou de gemeente 2,2 miljoen euro kosten. In ruil zouden wel om en bij 800 gegoede Amerikanen naar de gemeente afzakken. Het Brussel hoofdstedelijk gewest zou volgens de krant L’Echo nu aan de Amerikanen hebben voorgesteld om de oude Navo-site in Evere over te nemen. Voordeel: die ligt dicht bij de luchthaven en belangrijk voor de veiligheid, de site is ook geïsoleerd. Nadeel: Evere is minder prestigieus dan Watermaal-Bosvoorde. Maar het zaadje zou geplant zijn in de Amerikaanse geesten. De Navo zelf verhuist binnenkort naar het nieuwe kantorencomplex aan de andere kant van de A201. De oude gebouwen zijn dan beschikbaar.