Koning Albert ontevreden over pensioen van 0,9 miljoen euro

Albert IIDe afgetreden koning Albert II en zijn echtgenote koningin Paola zijn zo goed als nooit meer te zien in het openbaar. Ex-premier Elio Di Rupo (PS) heeft nu op de RTBf radio een verklaring gebracht voor dit afwezig gedrag van de vroegere vorst: Albert II vindt dat zijn pensioen van 0,92 miljoen euro te weinig is. Di Rupo wou Albert II 1,4 miljoen pensioen betalen maar stuitte op het verzet van zijn toenmalige vicepremier Alexander De Croo. Die wou aan de gepensioneerde Albert niet meer geven dan wat de kroonprins ontvangt als dotatie, zijnde 0,9 miljoen euro.“Ik vond dat de dotatie vergelijkbaar moest zijn met die in Nederland van koningin Beatrix”, zo zei Di Rupo op de RTBf. “Ik stelde 1,4 miljoen voor, maar dat bedrag gold ook als erkenning voor het werk dat hij heeft gedaan. Hij was de koning die het land gered heeft. Tot mijn grote ontzetting werd ik in de kern geconfronteerd met tegenstand door Open Vld.”

Niet koning Albert vertelde het nieuws van de troonsafstand aan kroonprins Filip maar wel premier Di Rupo. Filip werd buiten de procedure gehouden.

Di Rupo maakte nog meer details bekend over de troonsafstand van Albert. Albert had op zondag 14 april 2013 zijn zoon Filip geïnformeerd dat hij van plan was om af te treden. Een dag later, tijdens de wekelijkse audiëntie met de premier, herhaalde Albert zijn voornemen. “Hij wilde op 21 juli aftreden en hij wilde dat snel aankondigen. Mijn reactie was: neen, niet nu al aankondigen. Ik vreesde dat de N-VA het land zou destabiliseren.” De koning ging akkoord. Di Rupo en Albert werkten de troonsafstand verder uit. Filip werd niet betrokken, zo zegt Di Rupo nu. “We beslisten om het begin juli aan te kondigen.”, aldus Di Rupo. Niet Albert, maar de premier moest dat aan Filip gaan vertellen.

Volgens historicus Mark van den Wijngaert ontbloot Di Rupo de kroon niet met zijn verklaringen. Het gaat om feiten die al enkele jaren oud zijn en geen actuele waarde meer hebben, zo zegt Van den Wijngaert die meent dat Albert ook geen hoger pensioen verdient gezien zijn geringe inzet voor het land op dit moment.