Koning Boudewijn Stichting stapt in beursconstructie crowdfunding Domobios

Domobios
Catherine Mailleux en Pierre Buffet

De universitaire spinoff Domobios is één van de 41 projecten die via crowdfunding door de groep MyMicroInvest in de markt is gezet. Letterlijk in de markt gezet. De aandelen van Domobios zijn namelijk sedert 1 maart verhandelbaar op de secundaire beursmarkt in Brussel. Dat is een primeur voor een door crowdfunding opgestart bedrijf. Opmerkelijk is dat ook de Koning Boudewijn Stichting (KBS) in de beursconstructie stapt. Domobios ontwierp een specifieke spray waarmee huisstofmijten kunnen worden verdelgd.Domobios is het resultaat van de samenwerking tussen de Franstalige universiteiten UCL (Louvain-la-Neuve) en ULB (Brussel) en tussen de vorsers Catherine Mailleux en Pierre Buffet. Domobios slaagde er in een deken te ontwikkelen dat wordt bespoten met een anti-insecten spray en dat daarna op bedden en meubelen wordt gelegd. Gevolg is dat huisstofmijten op de meubelen sterven. Een niet onbelangrijke doorbraak onder meer voor mensen die allergisch zijn voor die onzichtbare dieren. MyMicroInvest van zijn kant is een fonds, onder meer gefinancierd door Bank Degroof en een aantal Rijke Belgen, dat via crowdfunding startende bedrijven op weg helpt. De twee vonden elkaar en Domobios kreeg een fundament via crowdfunding.

Domobios is eerste crowdfunding bedrijf dat de beurs haalt

Nu het bedrijf rijper is geworden, wordt het onderzoeksgedeelte gescheiden van de commercialisering. Daarom werd de NV Allerinvest opgericht als commerciële holding boven Domobios. Eén van de oprichters van Domobios is de Koning Boudewijn Stichting. Voor de Stichting kadert die participatie in het Caring Entrepreneurshipfund dat enkele jaren terug werd opgericht door de toenmalige UCB-topman Roch Doliveux. Dat Fonds is bedoeld om starters in de medische sfeer een financiële ondersteuning te geven en neemt kleine participaties in startende bedrijven om hen te lanceren en om anderen warm te maken grotere investeringen in deze bedrijven te doen. Op die manier werd een participatie genomen in de NV Allerinvest.

Via hetzelfde Caring Entr. Fund participeert de KBS ook in enkele kleine spin-offs zoals Icometrix, Generous (glutenvrije koeken) en Axinesis (robots voor kinesitherapie), zo zegt de KBS in een commentaar. Het Fonds is meteen ook het enige kanaal waarlangs de Stichting in vennootschappen investeert. “Al onze meer dan 450 fondsen zijn veel meer gericht op ondersteuning van vzw’s, organisaties en individuen gericht op maatschappelijke problemen. Maar het Caring Entrepreneurship Fund heeft wel degelijk een filantropische rol te spelen om starters in de gezondheidssfeer kansen te geven.” aldus de woordvoerder van de KBS die op dit moment niet betrokken is bij andere crowdfunding projecten.