Koninklijk Pakhuis verkocht voor 108 mln euro

T&TDe vastgoedvennootschap Leasinvest betaalt 108 miljoen euro om volledig eigenaar te worden van het Koninklijk Pakhuis, het emblematisch gebouw op de site van Tour & Taxis in Brussel. Leasinvest koopt het gebouw over van Extensa, een volledige dochter van Ackermans & van Haaren. Diezelfde Antwerpse familie controleert ook 30 procent van Leasinvest. Die laatste zal het overnamebedrag financieren via bankschulden.



Het Koninklijk Pakhuis werd tussen 1904 en 1906 gebouwd op basis van een ontwerp van architect Ernest Van Humbeek. Het werd in 1910 ingehuldigd door koning Leopold II en werd gebruikt voor de langdurige opslag van goederen, onder toezicht van de overheid. Het Koninklijk Pakhuis werd in 2000 volledig gerenoveerd tot een multifunctioneel en multi-tenant gebouw op 4 verdiepingen met op het gelijkvloers commerciële activiteiten en horeca.

Het Koninklijk Pakhuis is sinds de renovatie steeds volledig bezet geweest. Het Koninklijk Pakhuis is een nichegebouw en de ‘belevingshub’ van heel de Tour & Taxis site. Het gebouw telt een 50-tal huurders die samen goed zijn voor een jaarlijkse huuropbrengst van 6,1 miljoen euro. Met de overname stijgt de directe vastgoedportefeuille van Leasinvest tot meer dan 865 miljoen euro, verspreid over 42,5% retail, 41,7% kantoren en 15,8% logistiek, voor 54% gelegen in het Groothertogdom Luxemburg, 41% in België en 5% in Zwitserland. Door de schuldfinanciering zal de schuldgraad van Leasinvest tijdelijk toenemen tot net boven 58%, tot na de geplande desinvestering van het op termijn verkochte kantoorproject Royal20 in het Groothertogdom Luxemburg, onmiddellijk na de oplevering voorzien midden 2016, waardoor de schuldgraad opnieuw zal dalen tot onder 55%.