Update – Koninklijke familie duikt op in Chodiev-schandaal

Prinses Léa
Prinses Léa

Het schandaal in wording rond MR-politicus Armand De Decker en de Kazachse miljardair Patokh Chodiev deint uit tot in Laken. Bij de analyse van het vermeende lobbywerk van De Decker zijn nu niet alleen de namen genoemd van drie toenmalige ministers maar ook die van prinses Léa, halfzus van koning Albert. Die ontving via haar private stichting in januari 2012 een storting van 25.000 euro van de Franse advocaat van Chodiev. Volgens de advocate gebeurde dat op vraag van De Decker. Die ontkent in alle talen.Maandag moet Armand De Decker verantwoording afleggen aan zijn politieke partij MR, de Franstalige liberalen. Inzet vormt zijn vermeend lobbywerk om de Kazachse miljardair Chodiev in 2011 als eerste gebruik te kunnen laten maken van de Belgische afkoopwet. Chodiev werd in België beschuldigd van witwassen en corruptie. De Decker kwam tussen in het dossier op vraag van de Franse president Sarkozy. Die kon de hulp aan Chodiev gebruiken in zijn lobbywerk voor de plaatsing van een bestelling van Franse helikopters aan Kazachstan.

Om Chodiev buiten vervolging te laten stellen, ging De Decker persoonlijk langs bij toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Vervolgens zou hij ook zijn collega en MR-kopstuk Didier Reynders benaderen, op dat moment minister van Financiën, en daarna nog Steven Vanackere, CD&V minister van Buitenlandse Zaken. En daar komt dus nu de storting bij van 11 januari 2012 aan het Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België. Ze is de 64-jarige tante van koning Filip. Ze trouwde in 1991 met prins Alexander van België, de halfbroer van Boudewijn en Albert II.

De krant De Tijd kon een aantal PV’s van ondervragingen inkijken. Daarin verklaart de Franse advocate die de betaling regelde dat De Decker daarom had gevraagd. “Hij vroeg me om ‘een geste en een gunst’ te doen aan de zus van de koning.” Tegenover de speurders noemde De Decker die verklaring “schandalig”. Hij zei dat hij prinses Léa kende en haar drie of vier keer per jaar tegenkwam op recepties. Maar De Decker beweert niets af te weten van de storting aan het fonds.

Update

Stefaan Van Hecke
Stefaan Van Hecke

Voor Groen is het duidelijk. Er moet een onderzoekscommissie komen naar de creatie van de afkoopwet. ‘De oprichting van een onderzoekscommissie is onafwendbaar’, zo zegt Groen-kamerlid Stefaan van Hecke. ‘Belgische toppolitici en ministers hebben zich voor de kar laten spannen van een bedenkelijke Kazachse zakenman en Franse president.’

‘Onze ministers hebben samengewerkt aan een afkoopwet op bestelling’, stelt Van Hecke. ‘Dit gebeurde via een amendement op een wet diverse bepalingen in de commissie Financiën terwijl een dergelijke wet eigenlijk grondig in de commissie Justitie moet worden behandeld. De wijze waarop de ‘afkoopwet’ is tot stand gekomen en wijze waarop hij werd toegepast op de zaak Chodiev is stuitend en raakt de kern van de democratisch werking van ons land.’

De drie genoemde toenmalige ministers herbevestigen ondertussen dat ze niets met de zaak hebben te maken.