De koninklijke keuze van het echtpaar Galle-Sioen

Het kasteel van Stuyvenberg op het koninklijk domein in Laken is verhuurd aan het echtpaar Marnix Galle en Michèle barones Sioen. Het kasteel is verankerd in de geschiedenis van het geslacht Saksen-Coburg. Nu is het via de koninklijke schenking in handen van de Belgische staat. Wanneer de federale regering in 2016 besloot het kasteel niet te gebruiken, kreeg Sotheby’s de opdracht een huurder te zoeken. Het werd dus de succesvolle Immobel-projectontwikkelaar Marnix Galle en zijn echtgenote, de gewezen VBO-voorzitter en CEO van het gelijknamige beursgenoteerde familiebedrijf Michèle Sioen.Arcadie Claret

Midden van de 19de eeuw kwam het kasteel van Stuyvenberg in handen van Arcadie Claret. Die kon het aankopen dankzij het fortuin van haar minnaar koning Leopold I. Claret bleef 20 jaar lang aan de zijde van Leopold I. Officieel was ze gehuwd met de Coburgse weduwnaar Ferdinand Meyer. Die erkende ook alle kinderen die Leopold I bij haar verwekte. Die werden later geadeld en gingen door het leven onder de naam Eppinghoven. Wanneer Leopold I overleed, verkocht Claret het kasteel aan een stroman van de overleden vorst. Zelf week ze uit naar Duitsland.

Later bood het kasteel onder meer onderdak aan koningin Elisabeth en koningin Astrid. Koningin Fabiola overleed er in 2014. Het kasteel ligt op een zeer groot tuin-domein dat ooit aansloot op dat van het koninklijk paleis. De nieuwe huurders gaan het kasteel nu opfrissen en aanpassen. Ze zouden het vanaf volgend jaar bewonen.