Koop eens een memorabilium van Leopold II

Volgens sommigen was hij in zijn tijd de Rijkste Mens ter wereld die de mooiste monumentale gebouwen optrok. Volgens anderen was hij een wreedaardige moordenaar die verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen Congolezen. Zoals alle mensen die hun stempel zetten, is koning Leopold II één van de meest omstreden historische figuren. Precies dat maakt hem ook zo intrigerend. Dat en de vele verhalen over zijn jonge, bijwijlen minderjarige minnaressen. Al in zijn eigen tijd was hij de inzet van voortdurende media aandacht. Nu gaan in Brussel om en bij 200 eigentijdse memorabilia aan Leopold II onder de hamer.De meeste van die stukken zijn best betaalbaar, tussen 150 en 500 euro. Die prijzen relativeren al snel de grote belangstelling in de figuur van Leopold II. De verzameling prenten, tijdschriften, beeldjes en schotschriften zijn verzameld door Eric Van den Abeele. Die zijn overovergrootvader was nog lijfarts van Leopold II. Veel prenten werden in zijn tijd gepubliceerd in satirische tijdschriften, dikwijls met zijn liefdesperikelen als middelpunt van spot.

Leopold II maakt fortuin met ivoor- en rubberhandel in Congo wat hij uitbouwde tot zijn persoonlijk wingewest. Waar hij in België een verwoed tegenstander was van de doodstraf, zou hij in Afrika een mensonterende bewind voeren. Zelf zou hij nooit één voet op Congolese grond zetten. (Lees verder onder de foto)

Wie niet geïnteresseerd is in de memorabilia die geveild worden door het veilinghuis Arenberg Auctions kan nog altijd wandeling maken langs de vele monumentale gebouwen die Leopold II liet optrekken, van de basiliek van Koekelberg in Brussel, over de Koninklijke Gaanderijen in Oostende tot de Zoo en het Centraal Station in Antwerpen.