Kronacker bouwt Sopex Consulting af

SopexDe familie Kronacker gaat haar dochter Sopex Consulting afbouwen. De lopende contracten worden wel afgehandeld. Sopex Consulting leverde engineering bijstand bij onder meer landbouw- en infrastructuurprojecten. De Sopex Group, actief in het verhandelen van cacao, suiker en koffie, kon de verliescijfers van 2014, -3,8 miljoen dollar, vorig jaar terug ombuigen naar een winst van 3,7 miljoen dollar.



Sopex Consulting draait verliescijfers en daar wordt geen beterschap in verwacht. Een ander probleem dossier bij Sopex is de dochter GDK, of voluit Grands Domaines du Katanga. Nabij Lubumbashi in Congo exploiteert het bedrijf 1.300 hectare landbouwgrond met soja, maïs en aardappelen. Sopex zoekt een overnemer voor deze gronden.

De basisactiviteit van Sopex floreert echter terug. Eén derde daarvan bestaat uit de handel in cacao. Die steeg vorig jaar met bijna 60 procent. Ook de suiker deed het goed dank zij een heropleving van de Europese markt. Sopex Group haalde een omzet van 560 miljoen dollar tegenover 456 miljoen in 2014. De groep nam vorig jaar ook nog het Franse bedrijf Maison Quillé et Fils over in Marseille. Quillé is actief op het vlak van import en distributie van koffie en was een vaste klant van Sopex Group.