Laurent Minguet en de “Moordenaar” Bernard Wesphael

wesphaelDe Luikse miljonair Laurent Minguet, in Vlaanderen vooral gekend als mede-oprichter van het succesvolle high tech tv-bedrijf EVS, profileert zich als een fervent verdediger van Bernard Wesphael. Deze gewezen Ecolo politicus moet zich verantwoorden voor het Hof van assisen in Bergen voor de vermeende moord op zijn echtgenote. Minguet schreeuwde in de sociale media al een aantal keer de onschuld uit van Wesphael. Hij is nu ook de uitgever van het boek dat Wesphael schreef onder de provocerende titel “Moordenaar”. Als het aan Minguet lag, zou het boek nu al op de markt zijn, maar de advocaat van Wesphael wil dat ten allen prijze vermijden.



In augustus 2012 huwt het vroegere Waalse parlementslid Bernard Wesphael met Véronique Pirotton, een gewezen journaliste van de Luikse regionale televisie. Maar de relatie loopt al snel spaak. Pirotton vlucht in de alcohol, wil weg van haar echtgenoot, gaat een nieuwe relatie aan. Op 31 oktober 2013 wordt Pirotton dood teruggevonden op haar hotelkamer in Oostende waar ze samen verbleef met Wesphael. ‘Zelfmoord’ zegt die laatste, ‘dood door wurging’ zegt het parket, en wel door Wesphael. De nu 58-jarige politicus verblijft daarop 10 maanden in voorarrest in de Brugse gevangenis.

Laurent Minguet
Laurent Minguet

De pers spaart Wesphael niet. Al snelt keert de perceptie zich tegen de gewezen politicus. Niemand pleegt zelfmoord door zelf een plastiek zak over het hoofd te trekken, zo klinkt het. Wesphael reageert niet, legt enkel een korte verklaring af en zegt dat hij niet in staat is tot dergelijke daad. Hij bedankt al zijn vrienden die hem steunen en die hem helpen om zijn verstand niet te verliezen in deze chaotische tijden. Wesphael schrijft zijn verhaal wel neer in een boek. Zijn vriend Laurent Minguet is onmiddellijk bereid het boek uit te geven, in het Frans en het Nederlands. De advocaat van Wesphael houdt de publicatie tegen. Hij vreest dat het boek kan beschouwd worden als een provocatieve intimidatie van de assisenjury. Minguet wil het boek wel op de markt maar bindt in. “Moordenaar” blijft voorlopig achter slot en grendel maar zal na de uitspraak van assisen ongewijzigd in de winkelrekken komen.