L’Ecailler du Palais Royal, deel II: Brussels inside met Patrick Abraham

Jan De Clerck Jr heeft het vastgoed gekocht van het prestigieuze Brusselse sterrenrestaurant L’Ecailler du Palais Royal op de Zavel, zo konden wij u vandaag in primeur melden. Jan De Clerck Jr liet enkele uren na de publicatie van ons bericht weten dat hij enkel het vastgoed heeft gekocht en dat hij niets te maken heeft met de exploitatie van het hotel. Enig zoekwerk leert onze redactie dat die exploitatie in handen is van Patrick Abraham en zijn dochter Debora. Zij controleren de exploitatievennootschap, die los staat van het vastgoed, via een holding in Hong Kong. Patrick Abraham brengt ons recht naar de Brusselse netwerken waar ons ons kent en iedereen ongestoord zijn ding doet.

We schrijven april 2016. In het restaurant L’Ecailler du Palais Royal tafelt Serge Vilain samen met Eric Everard. Of dat is althans de bedoeling. Serge Vilain is de baas van de publieke Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij GIMB. Eric Everard is de eigenaar van Artexis, de uitbater van beurszalen waaronder Flanders Expo in Gent. Vilain is de belangrijkste financier van Everard. Maar hun maaltijd wordt op brutale manier onderbroken door Patrick Abraham en zijn dochter Debora. Die laatste is de uitbater van het Brusselse sterrenrestaurant. Haar vader werd door de rechtbank veroordeeld om aan de overheidsmaatschappij GIMB geleid door Vilain 2,5 miljoen euro terug te betalen. “Jij hebt hier niets te zoeken.” roept Abraham naar Vilain en zet de man en zijn gast manu militari aan de deur. (Lees verder onder de foto)Het tekent de sfeer van de Brusselse business netwerken. Later zal Everard in opspraak komen met allerlei kapitaaloperaties die hij uitvoerde met de Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Vilain. De ruzie tussen Abraham en Vilain gaat terug naar de keten van kinderkledij Kid Cool van Abraham die in 1999 failliet werd verklaard. Dat faillissement leidde tot een zware ruzie tussen Abraham en de omstreden Brusselse financier Pierre Salik. Die kwam recent opnieuw in het nieuws met onder meer mogelijke identiteitsfraude in Monaco.

Patrick Abraham kocht de exploitatievennootschap van het restaurant in 2015 over van de toenmalige eigenaar en topchef Richard Hahn en zes andere aandeelhouders. Abraham wijzigde de naam van de vennootschap van Rihan in L’Ecailler du Palais Royal Belgium. De Hong Kongse offshore holding Harvest & Harvest Ltd pompte 200.000 euro in het bedrijf. Los van het vastgoed. Blijkt dat Abraham 1,45 miljoen euro betaalde voor de exploitatievennootschap. Diezelfde vennootschap zou nu te koop worden aangeboden voor meer dan 10 miljoen euro. Het mag dan ook niet verwonderen dat Jan De Clerck Jr zich haast om te zeggen dat hij met dit alles niets te maken heeft. En dat hij enkel het mooie 17de eeuwse pand op de Zavel heeft gekocht.