L’Echo in zak en as over Wallonië

De Franstalige zakenkrant L’Echo leest een beetje bitter dit weekend. De krant maakte een lijst van 35 bedrijven in Belgische handen die een omzet halen van meer dan 1 miljard euro. En slechts twee daarvan zijn Waals: Lhoist en Carmeuse. Beiden zijn kalkverwerkers en respectievelijk in handen van de families Lhoist en Collinet. In de krant buigen verschillende opiniemakers zich over dit schrale economische gegeven. De hardste waarschuwing komt van ULB-professor Bruno Colmant: “Indien de greep van de vakbonden en het schandalig politiek clièntilisme aanhouden, is deze regio dood.”De analyse voor Wallonië is nog harder wanneer je gaat kijken naar de activiteiten van Lhoist en Carmeuse. Beide multinationals halen het overgrote deel van hun omzet in het buitenland. Hun Belgische of Waalse activiteiten beperken zich tot de exploitatie van kalkgroeven in de Ardennen.

Het is duidelijk dat de politiek en de vakbonden een sterke greep hebben op het de Waalse economie. Bij elke belangrijke kapitaaloperatie van een Waalse KMO komt het Waals gewest wel via één of ander investeringsvehikel tussenbeide. Dat blijkt niet de meest dynamische omgeving te creëren om in te ondernemen.

Bruno Colmant is Waal, professor economie aan de ULB en lid van de Koninklijke Academie der wetenschappen. Hij is hard in zijn analyse. “We moeten ons geen illusies maken, zegt Colmant, indien Wallonië zoals sommigen nu zeggen, een extreem links model moet aannemen, dan zullen de kapitaalverschaffers op kousenvoeten deze regio verlaten, samen met al hun kennis.” Volgens Colmant staat de regio voor een historische keuze: het verderzetten van de oude politiek of resoluut kiezen om haar financiële toekomst extravert in eigen handen nemen.