Lenaers, LRM en Vestio bouwen hotel in Alden Biesen

rentmeesterijDe Limburgse vastgoedondernemer Ghislain Lenaers treedt samen op met de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) en de vastgoedgroep Vestio als investeerder voor de bouw van een nieuw viersterren hotel in Alden Biesen. Het hotel komt in de Rentmeesterij van het kasteelcomplex in Bilzen en zal naast een restaurant, spa en zwembad 75 kamers tellen. Er wordt in samenwerking met het domein Alden Biesen gemikt op congrestoerisme en events. Het hotel zal worden uitgebaat door de groep Martin’s, gekend van het Dolce hotel in Genval, en moet in 2017 – 2018 de deuren openen.Het nieuwe hotel kadert in het SALK-plan, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat. Dat plan werd door de Vlaamse regering in 2013 uitgewerkt en moet de provincie Limburg hervormen en opnieuw concurrentieel maken. Het plan is opgesteld om de gevolgen te bestrijden van de sluiting van de autofabriek Ford Genk in 2014. In het plan worden een reeks maatregelen beschreven die voor 3.000 banen op de korte en 10.000 banen op de lange termijn moeten zorgen. Limburg zou hiervoor zo’n 217,5 miljoen euro krijgen. Met het hotelproject in Bilzen wordt gemikt op direct en indirect 50 nieuwe arbeidsplaatsen.

Een deel van het SALK-geld gaat alvast naar de Rentmeesterij van Alden Biesen. Die wordt in eerste instantie gerestaureerd. De voormalige rentmeesterwoning dateert uit het tweede kwart van de 17de eeuw en ligt op het heuvelachtige deel langs de weg naar de stad Bilzen.

De vennootschap Immo Alden Biesen heeft een erfpacht overeenkomst waarbij het 99 jaar lang de site kan exploiteren. Daarvoor werd een akkoord afgesloten met de hotelgroep Martin’s. Immo Alden Biesen krijgt een kapitaal mee van 1,5 miljoen euro waarvan één vierde is volstort. Ghislain Lenaers, LRM als Vestio brengen elk 33 procent van het kapitaal aan. Voor Vestio treden de twee partners Edwin Somers en Stefan Vangronsveld apart op, elk goed voor 16,5 procent. Immogroep Vestio is sterk aanwezig in Bilzen. Ed Somers was 12 jaar lang schepen voor Open VLD in Bilzen. Ghislain Lenaers van zijn klant beheert nu al een aantal hotels in België.

Over de bestemming van de volledige Landcommanderij van Alden Biesen bestaat nog onduidelijkheid. Het domein is momenteel in handen van de Vlaamse Gemeenschap. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) schreef in zijn kerntakenplan dat Alden Biesen moest worden overgedragen aan het lokaal niveau. Onderhandelingen met de stad Bilzen konden echter nog niet worden afgerond.

De Vlaamse Gemeenschap kocht het kastelencomplex van Alden Biesen in 1971 nadat het was getroffen door een zware brand. Het geheel werd in ere hersteld. Samen met een kerk, verschillende bijgebouwen en tuinen vormt de waterburcht nu één van de meest prestigieuze kasteeldomeinen van Vlaanderen. Naast een recreatieve functie worden er ook evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. De landcommanderij ontvangt jaarlijks 200.000 bezoekers en stelt 35 mensen te werk. Het geheel is dus een heuse KMO. Precies dat aspect schrok N-VA burgemeester Frieda Brepoels van Bilzen af bij onderhandelingen over de overname van het domein. Ze vroeg bijkomende middelen aan Vlaanderen. Waarnemers stellen dat die onderhandelingen nog een hele tijd kunnen aanslepen. Ze staan echter los van het hotelproject.