Leo De Backer vertrekt als Merit-voorzitter

Leo De Backer heeft zijn ontslag ingediend als voorzitter van Merit Capital. De Backer controleert 27 procent van Merit en is daarmee de grootste individuele aandeelhouder. De vermogensbeheerder incasseerde verliescijfers als gevolg van het niet behalen van een erkenning in Luxemburg. De Nationale Bank volgt eveneens het dossier. Maar dat alles staat los van mijn vertrek, zo zegt de 66-jarige De Backer in verschillende interviews.Het ontslag van De Backer komt er nadat het directiecomité van Merit bijna volledig is vervangen. “Mijn vertrek is mijn eigen beslissing. Ik zocht al twee jaar een exit, want ik werk nog altijd van 8 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts. Zolang er spanningen waren tussen de raad van bestuur en het directiecomité kon ik niet weg, maar nu heb ik het grootste vertrouwen in de nieuwe directie.” zo zegt De Backer in de Standaard.

Marc Vermeiren, die overstapt van de Brusselse tak van de Royal Bank of Canada (RBC), is de nieuwe ceo, Bart Lammens wordt financieel directeur. Het derde nieuwe lid is Dominic De Backer, de jongste zoon van Leo De Backer en de broer van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD).

Karel De Gucht controleert om en bij 10 procent van Merit dat daarmee doorgaat als gelinkt aan de Open VLD. Ten onrechte, vindt De Backer.”Er is veeleer een link met het paardenmilieu”, zegt hij. De Nederlander Jan Tops controleert bijna evenveel aandelen van Merit als De Backer. Tops wordt wel eens de Bernie Ecclestone van de paardensport genoemd. De Backer is dierenarts van opleiding en maakte naam in de jumping. Als dierenarts nam hij deel aan vijf olympische spelen.