Leuvense Soundtalks spoort varkensziektes op met geluidsanalyses (en krijgt Duitse versterking)

De Duitse farmareus Boehringer Ingelheim pompt 5,2 miljoen euro in de Leuvense start up Soundtalks. Op het eerste zicht lijkt dat contradictorisch. Soundtalks produceert en installeert hoestmonitoren voor varkens die ademhalingsziektes sneller kunnen opsporen. Op die manier moet de varkensboer minder antibiotica toedienen. En het zijn precies die antibiotica die Boehringer maakt. Maar de Duisters geloven in preventie en zullen onder meer instaan voor de verkoop van de Soundtalks monitoren in de belangrijke varkensmarkt in de VS. De monitoren van het Leuvense bedrijf zorgen er voor dat ziektes bij de dieren drie tot vier dagen sneller worden gedetecteerd.



Een gezond varken wint gemiddeld één kilogram gewicht per dag, een ziek varken niet. Soundtalks plaatste al meer dan 600 systemen in de markt. Het bedrijf, opgestart in 2012, kwam op eigen kracht in 2017 uit de rode cijfers. En dat was niet zo evident. Varkensboeren in ons land, toch een niet onbelangrijke agrosector, staan niet meteen te springen voor de producten van Soundtalks. De moeilijke situatie van de boeren door een aantal crisissen kan daarbij een rol spelen, zo zegt Dries Berckmans van Soundtalks in de Tijd. De verkoop loopt wel goed in Nederland en in vele andere landen met grote professionele bedrijven. 

Met het geld van Boehringer kan Soundtalks op zoek naar nieuwe toepassingen voor hun technologie. Vooraan staat het monitoren van kippenkwekerijen. De Duitse groep controleert nu 37 % van Soundtalks. Andere aandeelhouders zijn de KU Leuven en Jan Leuridan, CEO van het vroegere Leuvense technologiebedrijf LMS dat werd overgenomen door Siemens Industry Software.