Lewis Hamilton: betaal eens 5 miljoen euro aan BTW op je privé-jet niet

Lewis Hamilton in zijn Bombardier privé jet.

De Formule 1 piloot Lewis Hamilton slaagde er in 2013 in 5 miljoen dollar aan BTW op de aankoop van zijn privé-jet van 27 miljoen dollar terug betaald te krijgen. Dat kon doordat Hamilton zijn vliegtuig liet registreren op het offshore eiland Man. Hamilton is niet de enige die deze fiscale truuk gebruikt, zo blijkt uit de Paradise Papers. 231 eigenaars van privé jets die allen hun toestellen lieten registeren op het eiland Man recupereerden samen 1 miljard dollar aan BTW. Onwettelijk is het echter niet.



Wanneer viervoudig F1 wereldkampioen Hamilton in 2013 27 miljoen euro neertelde voor zijn nieuwe rode Bombardier Challenger 605 deed hij een beroep op het advocatenkantoor Appleby uit Bermuda. Zij zetten voor de racer de lucratieve BTW-constructie op. Het zijn documenten gelekt bij Appleby die aan de basis liggen van de huidige Paradise Papers die door het journalistenconsortium ICIJ nu naar boven zijn gebracht. Hamilton hoefde niet meer te doen dan 2 uur met zijn vliegtuig in Man te blijven om zijn 5,2 miljoen dollar aan BTW terug betaald te krijgen. Hij kwam die verplchting na tijdens een uitstapje met zijn vriendin, zangeres Nicole Scherzinger van de popgroep Pussycat Dolls. Daarna kon hij zijn privé jet rustig in Engeland parkeren.

Man registreert vliegtuigen sedert 2007. De registratie bij Hamilotn verliep via een bedrijfje op het Eiland Man (Stealth IOM Limited), dat de jet huurde van een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden (Stealth Aviation Limited). Vervolgens verhuurde het bedrijfje op het Eiland Man het privévliegtuig nog eens door aan een jetoperator in Engeland, TAG Aviation Limited. Alle betrokkenen wijzen er op dat deze constructie niet illegaal is en berust op afspraken tussen het eiland Man en Het Verenigd Koninkrijk.