Limburgs ‘miljonairskoppel’ aangehouden op verdenking van subsidiefraude en witwassen

De woning in de ‘Square des milliardaires’ die het koppel gebruikte. (Foto: RV)

De 44-jarige Sabah A. en haar 63-jarige partner Werner D.G. werden eind vorig maand opgepakt door het gerecht en aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, witwassen, oplichting, misbruik van vertrouwen en misbruik van vennootschapsgoederen. Het koppel etaleerde een riante levensstijl en verbleef onder meer in een gehuurde woning in de Brusselse “Square des milliardairs” waar ze naast de eigendom woonden van Ségolène Frère, dochter van Albert Frère. Het koppel was actief in de sector van de windenergie maar wordt er van verdacht vooral figuurlijk wind te verkopen. Sabah A. sleept een hele rits faillissementen achter zich aan. Begin vorig jaar richtte ze de nieuwe vennootschap FEM Capital Group op, goed voor een startkapitaal van 30 miljoen euro. Maar dat kapitaal werd nooit volstort.

Het koppel is gedomicilieerd in een villa in het Limburgse Genk maar verbleef regelmatig in een woning in de Brusselse ‘Square des milliardaires’. Die wijk is de enige “gated street” in Brussel, de enige straat die is afgesloten met een hekwerk. In de schaduw van het Terkamerenbos staan er 24 klassieke herenhuizen, naast twee kleine complexen met luxeappartementen. Er wonen dan ook enkel zeer vermogende mensen, zowel Belgen als buitenlanders. Onder meer de dochter van Albert Frère en de dochter van Pablo Picasso vonden er een onderkomen, naast de secretaris-generaal van de NAVO en talrijke al dan niet adellijke vermogende families.



Het koppel gebruikte de woning om te imponeren op hun gasten bij de uitbouw van hun netwerk van vermogende Belgen. Sabah A. profileerde zich daarbij als een succesvolle ondernemer die een harde strijd moest voeren tegen maatschappelijk vooroordelen gezien haar Marokkaanse afkomst en haar gender. Dat staat enigszins in tegenspraak met de zes faillissementen waarbij ze betrokken is met bedrijven actief in de windindustrie. Op het eind van het verhaal werkte ze naar eigen zeggen aan de uitbouw van een netwerk van bedrijfrevisoren. Maar dat eindigde met een klacht van het College van Toezicht op de Bedrijfsrevisoren (CTR) bij het parket over feiten van oplichting, misbruik van vertrouwen en vennootschapsgoederen. Daarbij kwam ook een onderzoek van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) inzake ernstige aanwijzingen over het witwassen van geld dat verdiend werd door vennootschapsgoederen te misbruiken. Het koppel wordt nu ook verdacht van subsidiefraude waarbij ze onrechtmatig investeringsgelden ontvingen die bestemd waren voor het realiseren van windmolens. De bouw ervan zou echter nooit van de grond zijn gekomen. Er is sprake van een bedrag van 1 tot 1,5 miljoen aan valselijk verkregen middelen, zo schrijft de krant Het Belang van Limburg die het verhaal vandaag brengt. Volgens de krant zou het koppel bij verschillende vermogende Limburgse families leningen hebben ontfutseld. Ook zouden ze aandelen van vennootschappen hebben verkocht met de belofte die bedrijven te introduceren op de beurs. In januari 2023 richtte Sabah A. de vennootschap FEM Capital Group op met een kapitaal van 30 miljoen euro. Die richtte op zijn beurt de vennootschap FEM Estates op met een kapitaal van 20 miljoen euro. Maar geen van beide vennootschappen zag dat kapitaal ooit volstort worden. Sabah A. verbond er zich wel toe dat kapitaal aan te brengen binnen respectievelijk de 60 en 70 dagen na oprichting, wat dus niet gebeurde.

Dat Werner D.G. en Sabah A. continu nieuwe opportuniteiten aangrepen, blijkt uit de recente overname van een aantal bedrijfsrevisorenkantoren die al snel niet meer naar behoren functioneerden. Na overname werden de kantoren in kwestie financieel leeggezogen en lieten ze een lege doos achter, aldus nog de krant. Een Brusselse onderzoeksrechter plaatste het koppel na hun arrestatie in voorlopige hechtenis op verdenking van valsheid in geschrifte, witwassen, oplichting, misbruik van vertrouwen en misbruik van vennootschapsgoederen. Op 28 augustus 2024 zijn beide verdachten voorgeleid bij de raadkamer in Brussel, waar beslist werd om hun aanhouding te verlengen.