Lobbyist miljonair Koen Blijweert in de cel – Update

Het parket van Dendermonde heeft de zakenman en lobbyist Koenraad, Koen voor de vrienden, Blijweert opgepakt een aangehouden op verdenking van medeplichtigheid bij corruptie. De aanhouding kadert in het onderzoek naar de in ongenade gevallen topman van de Brusselse politie Glenn Audenaert. Die zou smeergeld hebben ontvangen van de Nederlandse vastgoedmagnaat Frank Zweegers. Beiden ontkennen trouwens alle feiten. Blijweert wordt doorgaans voorgesteld als “toplobbyist” maar de man is bovenal een zakenman die de voorbije decennia een vermogen opbouwde van meer dan 20 miljoen euro. Al is hij niet vies van een risico.Koen Blijweert is momenteel vooral actief in de verzekeringssector met zijn makelaarsbedrijf Assumax. Zo was hij ook even in de running om de Luxemburgse verzekeringsportefeuille over te nemen van de gevallen groep Optima. Maar op die portefeuille rust een schaduw van fraude en dat was zelfs voor Blijweert te riskant. De naam van Koen Blijweert dook de voorbije decennia ook op in de soms meest vreemde dossiers waar de politieke en industriële wereld elkaar ontmoeten. Hij was ook de tussenpersoon die de N-VA en Bart De Wever introduceerde bij de MR van Didier Reynders en op die manier de huidige federale coalitie mee op de been hielp. Blijweert omschreef zichzelf ooit als “de man van 70 verhoren”, verwijzend naar zijn vele confrontaties in gerechtelijke onderzoeken.

Blijweert komt uit een ondernemersfamilie. Zijn vader was de drijvende kracht achter het bouwbedrijf Amelinckx dat in 1985 failliet ging. Samen met zijn broer Peter was Koen aandeelhouder van het bedrijf Aliplast, onder meer gekend van de witte hemden van Jean-Marie Pfaff. Hij verkocht die participatie in 2003 aan een investeringsfonds voor meer dan 20 miljoen euro.

Audenaert kocht in Oostende de B&B over van Guy Polspoel

Glenn Audenaert van zijn kant zou een rol hebben gespeeld bij de verhuizing van een deel van de Brusselse politie naar een gebouw van de groep Breevast van Frank Zweegers. Audenaert werd enkele weken terug opnieuw ondervraagd in het dossier. Zijn ex-partner werd drie dagen vastgehouden op verdenking van witwassen. Er zouden op haar rekening verdachte geldbewegingen zijn ontdekt. Korte tijd na zijn verhoor liet Audenaert weten dat hij met zijn nieuwe partner werkt aan de uitbouw van een bed and breakfast in de wijk Petit Paris in Oostende. Hij kocht in de badstad met name het pand over dat als B&B werd uitgebaat door de vroegere journalist Guy Polspoel.

UPDATE

De raadkamer beval de vrijlating van Koen Blijweert maar het parket ging daartegen in beroep. Na enkele dagen werd Blijweert toch onder voorwaarden voorlopig vrijgelaten en wel om gezondheidsredenen.