Luc Christiaen koopt familie uit ECA

ecaBroer en zus Luc en Martine Christiaen hebben hun neef en nicht Paul en Françoise uit het familiaal bedrijf ECA gekocht. Dat gebeurde via een dubbele operatie. Over 2015 werd een dividend uitgekeerd van 91 miljoen euro. Daarna kocht het bedrijf de aandelen van Paul en Françoise over voor een bedrag van 47 miljoen euro. Beiden controleerden samen één derde van het bedrijf dat nu voor gelijke delen in handen is van Luc en Martine Christiaen. ECA is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en monteren van lederen herbekledingen, hoofdzakelijk voor de automobielindustrie.ECA, met hoofdzetel in Assenede, werd letterlijk uit de grond gestampt door Paul Christiaen die in 2008 overleed op 85-jarige leeftijd. Begin dit jaar overleed zijn echtgenote Audette Baecke. Het echtpaar had drie kinderen: Jan, Luc en Martine. Jan overleed op jonge leeftijd en had twee kinderen: Paul en Françoise.

Bij de uitkoopoperatie kon de familie terugvallen op de belangrijke financiële reserves die in het bedrijf werden aangelegd. De genoemde bedragen van 91 en 47 miljoen zijn daarbij bruto bedragen, voor roerende voorheffing. ECA zelf moest de voorbije jaren onder leiding van Luc Christiaen een nieuw evenwicht zoeken in een wereld waarin de autoassemblage sector fors onder druk staat. Over 2015 steeg de omzet van het bedrijf van 100 naar 117 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 12,4 miljoen euro.

Het eigen vermogen van ECA bedraagt na de uitkoopoperatie 147 miljoen euro. Daarna volgde nog een interne fusie tussen ECA en haar dochter GPC die zo voor 78 procent controleerde. Maar die fusie staat los van de uitkoopoperatie, zo zegt een woordvoerder van ECA in een korte commentaar.