Luc De Bruyckere bouwt Seneca af

De Bruyckere LucDe 70-jarige Luc De Bruyckere, één van de bekendste managers in Vlaanderen, vermindert het kapitaal van zijn vermogensvennootschap Seneca met 1,2 miljoen euro door een terugbetaling via zijn rekening courant. In december 2014 voerde De Bruyckere een gelijkaardige operatie door voor opnieuw 1,2 miljoen euro. Eind maart 2015 bedroeg het eigen vermogen van Seneca 5,9 miljoen euro.Luc De Bruyckere was van 1971 tot 2012 voorzitter en gedelegeerd bestuurder het beursgenoteerde voedingsbedrijf Ter Beke van de familie Coopman. Van 2005 tot 2009 was hij ondervoorzitter van de werkgeversfederatie VBO en later, van 2009 tot 2012, voorzitter van VOKA.

Luc De Bruyckere bouwde het bedrijf Ter Beke uit tot een middelgrote Europese speler. Hij had een belang in Ter Beke van meer dan 3 procent. Dat liep over zijn vennootschap Seneca. Midden 2014 stapte hij uit de aandeelhoudersovereenkomst met de controlerende familie Coopman.

Als voorzitter van Ter Beke werd De Bruyckere in 2012 opgevolgd door de West-Vlaamse zakenadvocaat Louis Verbeke. Beiden hebben een lange voorgeschiedenis die verankerd is in de uitbouw van de Vlerick Business School. Vorig jaar nam Verbeke afscheid als voorzitter van het management instituut. Ook De Bruyckere gaf toen na 20 jaar zijn bestuurdersmandaat op. Het was het symbolische einde van een generatie ondernemers die onder meer sterke netwerken uitbouwde in Vlaanderen.