Luc Geuten incasseert 219 miljoen euro met verkoop van Roemeense winkelparken

Luc Geuten

Mitiska REIM, het investeringsfonds in commercieel vastgoed van Luc Geuten, heeft de verkoop van 25 retailparken in Roemenië aan de Britse LCP Group afgerond voor een bedrag van 219 miljoen euro. Deze verkoop is een van de grootste retailvastgoedtransacties in Roemenië en verdubbelt ruimschoots de oorspronkelijke investering over een gemiddelde periode van vijf jaar voor beleggers in de 2 Mitiska-fondsen die eigenaar waren van de activa, zo klinkt het in een persbericht.

De portefeuille van 25 retailparken, die een totale bruto verhuurbare oppervlakte van 132.000 m2 vertegenwoordigt, werd de afgelopen 10 jaar ontwikkeld, gebouwd en beheerd door Mitiska REIM in samenwerking met haar Roemeense partner Square 7 Properties. Alle retailparken in de portefeuille zijn onder meer verankerd door een Kaufland- of Lidl-supermarkt, of een combinatie van beide, met andere huurders, waaronder toonaangevende internationale merken zoals Deichmann, DM, Pepco, Jysk, KFC, Kik en Takko.Sylvie Geuten-Carpentier, echtgenote van Luc Geuten en managing partner van Mitiska REIM, zegt: “Onze beleggingsaanpak met toegevoegde waarde bestaat uit het kopen, repareren, beheren en vervolgens verkopen wanneer een portefeuille de kernstatus bereikt. De kwaliteit van deze activa, gecombineerd met de veerkracht van de retailparksector in het algemeen, zorgde ervoor dat we zo’n aanzienlijke waarde konden realiseren, ondanks het bredere economische klimaat.”

Het eerste FRI Fund van Mitiska werd gelanceerd in 2012 met een initiële looptijd van 8 jaar en werd verlengd tot 2026. Het FRI 2 fonds werd gelanceerd in 2016 met een initiële looptijd van 10 jaar met optie tot verlenging. Met beide fondsen haalde Mitiska net geen 300 miljoen euro op.

Luc Geuten maakte carrière met investeringen in de distributiebedrijven Carpetland, de elektroketen Vanden Borre, de schoenenverkoper Brantano en interieurbedrijf Heytens. Nog later kwam daar AS Adventure bij en tegelverkoper Ceramega. Telkens ging het om bestaande bedrijven waar de oorspronkelijke stichters aan het roer bleven staan maar waar ze op zoek waren naar bijkomende ondersteuning, financieel of logistiek. Momenteel staat de groep voor een portefeuille van 94 eigendommen met ruim 1 miljoen vierkante meter verhuurbare oppervlakte in tien Europese landen. De familie Geuten zou momenteel onderhandelen over de verkoop van haar vijf Belgische retailparken waaronder het succesvolle Malinas in Mechelen.