Luc Vansteenkiste bouwt carrière af

(Foto: Dieter Telemans)

De 69-jarige Luc Vansteenkiste stapt eind april op als voorzitter van het beursgenoteerde textielbedrijf Sioen. Zijn mandaat is niet hernieuwbaar, zo blijkt uit de samenroeping van de algemene vergadering van Sioen. Vansteenkiste wordt als voorzitter opgevolgd door Pierre Macharis, CEO van het kartonbedrijf VPK Packaging. Ook Louis Verbeke, voormalig zakenadvocaat en erevoorzitter van de Vlerick Business School, verdwijnt uit de raad van bestuur van Sioen. Hij wordt vervangen door Dirk Meeuws, partner bij het Brusselse advocatenkantoor Allen & Overy, het vroegere kantoor van Louis Verbeke. Met het vertrek van beide bestuurders zet zich een generatiewissel door in het Vlaamse topmanagement. Vansteenkiste bouwde in zijn carrière een vermogen op van om en bij 3,5 miljoen euro.Luc Vansteenkiste was 20 jaar bestuurder bij Sioen, waarvan de jongste zes jaar als voorzitter, een functie die hij overnam in 2009 na het overlijden van Jean-Jacques Sioen die het gelijknamige familiebedrijf oprichtte. Vansteenkiste, voormalig CEO van de schuimrubberproducent Recticel, kwam regelmatig in de publieke belangstelling. Van 2002 tot 2005 was hij voorzitter van de werkgeversorganisatie VBO, een mandaat dat nu uitgeoefend wordt door Michèle Sioen, CEO van Sioen Industries. Hij hield aan dat mandaat ook de titel van baron over.

Vansteenkiste was ook bestuurder bij de bank BNP Paribas Fortis. Dat bracht hem in 2009 in de problemen. Wanneer de bank in de bankencrisis dreigde over kop te gaan zou hij vertrouwelijke informatie over die dreiging hebben doorgegeven aan de beursgenoteerde holding Bois Sauvage. Die bezat een belangrijk pakket aandelen van de bank. Vansteenkiste was bestuurder bij Bois Sauvage. Hij werd in het dossier in verdenking gesteld en aangehouden. Hij verbleef enige tijd in de gevangenis. Het kwam niet tot een veroordeling, het dossier werd in 2013 minnelijk geschikt.

Luc Vansteenkiste is momenteel nog bestuurder bij Smartphoto en de bouwmaterialengroep Scheerders van Kerchove. Daarnaast is Vansteenkiste sinds vorig jaar ook voorzitter van de raad van bestuur van Uitgeverij Lannoo. Hij volgende toen Herman Daems op, voorzitter van BNP Paribas Fortis, die dat mandaat moest opgeven als gevolg van de cumulbeperking voor bestuurders van banken.