Luikse Ogeo zet Antwerpse Land Invest te koop

Het Waalse pensioenfonds Ogeo zet zijn 50 % participatie in de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Land Invest Group te koop. Vraagprijs 4 miljoen euro. Volgens de krant de Tijd verkeert Land Invest in financiële ademnood. Tegen eind dit jaar vordert de aannemer MBG 18 miljoen euro. En de vastgoedpromotor is nu al met schuld beladen. Ogeo wil weg uit de Antwerpse politieke slangennest waarin het met Erik Van Der Paal is verzeild geraakt. Volgens de krant controleert die trouwens 20 % van Land Invest. De andere 30 % zit bij de Nederlander Marc Schaling. Beiden hebben een voorkooprecht op de aandelen van Ogeo. U kon hier al kennis maken met de diepe politieke wortels van Van Der Paal.De beurskrant kon interne documenten inkijken waaruit blijkt dat het helemaal niet goed gaat met Land Invest Group. MBG, een dochter van de bouwgroep CFE, heeft nog een openstaande factuur van 18 miljoen euro. Door het faillissement van de groep Optima, verkoper voor Land Invest, bleef 60 procent van de appartementen van de Lins Tower onverkocht. Land Invest Group werkt nu aan een verkoop van het hele project, wat 5,9 miljoen euro in het laatje moet brengen. Van de omstreden Slachthuissite , een van de grootste herontwikkelingsites van Antwerpen, verkocht Land Invest Group begin dit jaar in alle stilte zijn grond voor 350 euro per vierkante meter aan de West-Vlaamse bouwgroep Caenen. Een transactie die 11 miljoen euro opbracht.

Land Invest heeft 51 miljoen obligatieschulden bij het Luikse pensioenfonds Land Invest. Vreemd genoeg hebben Van Der Paal en Schaling recht op de meeste winst van het bedrijf: ze krijgen driekwart van de eerste dividendschijf van 6,2 miljoen euro en 60 procent van de rest.

Het verjaardagsfeestje van Erik Van Der Paal stond de voorbije weken centraal in de actualiteit nadat was gebleken dat tal van Antwerpse en Luikse politici daar aanwezig waren, waaronder de Antwerpse N-VA burgemeester Bart De Wever.