Lukoil topman Ravil Maganov en de slecht sluitende ramen in Moskou

Ravil Maganov op een officiële foto in het gezelschap van de Russische president Poetin.

De voorzitter van de Russische oliegigant Lukoil, Ravil Maganov, is overleden nadat hij uit een ziekenhuisraam in Moskou is gevallen. De 67-jarige Maganov werd behandeld in het Centraal Klinisch Ziekenhuis in Moskou, bekend als ‘de Kremlin kliniek’, en stierf aan zijn verwondingen, zo is te lezen in Russische media. Maganov is de laatste van een aantal spraakmakende bedrijfsleiders die onder mysterieuze omstandigheden om het leven zijn gekomen. Begin maart riep het bestuur van Lukoil op om het conflict in Oekraïne zo snel mogelijk te beëindigen en betuigde daarbij zijn medeleven aan de slachtoffers van “deze tragedie”.

Ravil Maganov werd twee jaar terug verkozen tot voorzitter van de raad van bestuur van Lukoil. Hij begon in 1993 te werken voor de oliemaatschappij. In mei overleed een voormalige senior manager bij Lukoil, Alexander Subbotin, eveneens onder ongebruikelijke omstandigheden. De Russische politie opende een strafzaak en onderzoek naar de dood van Subbotin die naar verluid is overleden na een vergiftiging door padden. Het Centraal ziekenhuis, bekend als de Kremlin-kliniek voor de behandeling van patiënten uit de Russische politieke en zakelijke elite, bevestigde ondertussen het overlijden van Maganov aan het staatspersbureau RIA Novosti zonder de omstandigheden van zijn dood bekend te maken. Lukoil, de op een na grootste oliemaatschappij van Rusland, was een van de weinige binnenlandse bedrijven die begin maart openlijk opriep om een einde te maken aan de invasie van Oekraïne door Poetin. “We zijn voorstander van de onmiddellijke stopzetting van het gewapende conflict en steunen de oplossing ervan naar behoren via het onderhandelingsproces en via diplomatieke middelen”, stelde Lukoil in een brief aan haar aandeelhouders. Lukoil topman Vagit Alekperov nam in juni ontslag nadat hij persoonlijk werd getroffen door westerse sancties.

In juli werd Yury Voronov dood aangetroffen nadat hij naar verluidt in het hoofd was geschoten. Het lichaam van de 61-jarige manager die banden had met de groep Gazporom. Drie Gazprom managers pleegden eerder al zelfmoord. In de Spaanse badplaats Lloret de Mar werden in april dan weer de lichamen gevonden van de 55-jarige rijke Russische zakenman Sergey Protosenya, zijn vrouw Natalya en hun 18-jarige dochter. Ze lagen in het landhuis van het gezin. Eveneens in april werden in een flat in Moskou de lichamen aangetroffen van de 51-jarige oligarch Vladislav Avayev, zijn echtgenote Yelena en hun 13-jarige dochter Maria. Ze waren alle drie doodgeschoten. Vladislav Avayev was een voormalig functionaris van het Kremlin en vicepresident van Gazprombank.