Luxe-uurwerk achtervolgt Poetin-woordvoerder

Dmitry PeskovDmitry Peskov weet hoe laat het is. Al twee dagen staat de woordvoerder van de Russische president Poetin in het oog van een anti-Russische mediastorm. Oorzaak, het polsuurwerk dat hij droeg tijdens zijn huwelijk afgelopen weekend. Het, naar mijn oordeel weinig smaakvolle, uurwerk kost om en bij 650.000 euro of vier keer het officiële jaarloon van Peskov. Kritische Rusland-watchers zien in het kleinood een symbool van een corrupt regime.Peskov gaf zijn ja-woord aan Tatiana Navka, een vroegere kunstschaatster en Olympisch kampioene. Voor Peskov was het zijn derde huwelijk, wel goed voorbereid. Het koppel woont al vijf jaar samen en heeft een dochtertje. Het huwelijk zelf ging door in Sochi, een luxueuze resort aan de Zwarte Zee geliefd bij de Russische high society.

Maar al deze details vielen in het niets wanneer de eerste foto’s van het gelukkige paar de buitenwereld bereikten. De Russische corruptiebestrijder Alexei Navalny was er als één van de eersten bij om duiding te geven. Het polsuurwerk dat Peskov draagt is een Richard Mille RM 52-01. Niet moeilijk te herkennen. Het uurwerk toont immers een gouden doodskop. Volgens een specialist die Navalny contacteerde zijn er daarvan maar dertig gemaakt. Prijs per stuk: 650.000 euro.

Waar kan Peskov zoveel geld hebben verdiend?, vraagt Navalny zich af. In zijn strijd om alle aantijgingen inzake corruptie te weerleggen, legt het Kremlin al zijn medewerkers een transparantieverplichting op. Zo verdient Peskov op jaarbasis momenteel 140.000 euro. Hij deed nooit aangifte van dergelijk uurwerk als een gift.

Maar als getraind woordvoerder had hij alras een antwoord klaar. “Het gaat om een geschenk dat ik kreeg van Tanya, aldus Peskov, duur, maar niet zo duur als wordt gezegd. Als ex-atlete kan Tanya zich dat veroorloven. Hoeveel ze voor het uurwerk heeft betaald, zijn niemands zaken.” Peskov is niet bepaald de meest terughoudende woordvoerder. Ooit zei hij dat tegenstanders van het Poetin-regime die leden van de ordedienst verwonden niet beter verdienen dan dat hun levers op de straatstenen worden uitgesmeerd.

De voorliefde van de Russische elite voor luxe goederen is al langer een mikpunt voor bestrijders van het Poetin-regime. De Russische president zelf zou de bezitter zijn van een serie luxe uurwerken waaronder één exemplaar van Lange & Söhne, goed voor een half miljoen dollar. Kirill van Moskow, de patriarch van de Russische orthodoxe kerk, werd ooit gefotografeerd met een gouden Breguet polsuurwerk, een detail wat de kerkverantwoordelijken achteraf met photoshop hebben verwijderd. Dergelijke ingreep leek het Kremlin niet nodig bij Dmitry Peskov. Het Poetin-regime is sterk genoeg om dat te dragen.