Lytvyn koopt Brusselse sterrenrestaurants

dea grillDe 41-jarige Sergiy Lytvyn heeft 50 procent overgekocht van het Brusselse tweesterren restaurant Sea Grill van chef Yves Mattagne. Lytvyn staat ook in voor de renovatie van het gekende visrestaurant die tegen eind januari volgend jaar een feit moet zijn. Lytvyn, geboren in Oekraïne, kocht in 2010 al 50 procent van het sterrenrestaurant La Villa Lorraine. Hij is ook eigenaar van het nieuwe La Villa in the Sky, gehuisvest op de 25ste verdieping van de IT Tower en goed voor één ster, van La Villa Emiliy en Classico La Brasserie. Lytvyn maakte fortuin in de agro-alimentaire sector, meer bepaald in de industriële bakkerijen.



Yves Mattagne was op zoek naar een nieuwe aandeelhouder nadat hij in onmin was geraakt met zijn twee vorige vennoten, Vincent Bary en David Hagenaars. Samen controleerden die 60 procent van de Sea Grill. Mattagne kocht hun aandelen over en herplaatste die daarna bij Lytvyn. Eerder al deed Mattagne ook zijn brasserie YuMe van de hand. Hij is nu ook nog eigenaar van de Ateliers Yves Matagne die in Tour & Taxis onder meer kookdemo’s en kooklessen verzorgt.

Het nieuws van de verkoop staat in de krant De Tijd. Sergiy Lytvyn betrekt zijn dochter Tatiana in het beheer van de groep restaurants die hij overkocht. Zo wordt zij ook zaakvoerder van Sea Grill. Ook zijn zoon  Vladimir is actief in het bedrijf. Toch zijn de Brusselse sterrenrestaurants geen evidente goudmijnen. Zowel Sea Grill als La Villa Lorraine draaiden vorig jaar aanzienlijke verliezen. Voor La Villa Lorraine liepen die zelfs op tot 484.200 euro. Dat verlies werd opgevangen door een afbouw van het eigen vermogen van de zaak. De toprestaurants kijken aan tegen dure loonkosten en lage winstmarges terwijl de klanten een lager uitgavengedrag aannemen.