Marc Coucke doet wat werd verwacht: hij ontslaat Van Holsbeeck

Herman Van Holsbeeck stapt met onmiddellijke ingang op als manager van de Brusselse topploeg RSC Anderlecht. Hij kwam vandaag langs bij de club om wat persoonlijke spullen op te halen en zijn bedrijfswagen in te leveren. Gisteren hield de nieuwe eigenaar van Anderlecht Marc Coucke een eerste toespraak voor de meer dan 200 personeelsleden. De 63-jarige Van Holsbeeck was daar al niet meer aanwezig. Als manager wordt hij opgevolgd door Luc Devroe, de manager die Coucke meebracht van zijn vroegere ploeg Oostende. Wellicht gaat Van Holsbeeck zichzelf recycleren als spelersmanager. Eerst moet hij een ontslagpremie negociëren met Anderlecht. Die kan oplopen tot 1 miljoen euro.



Coucke doet wat werd verwacht. Hij ontslaat Herman Van Holsbeeck die 15 jaar lang manager was van Anderlecht. In die periode haalde Van Holsbeeck 8 landstitels en één Belgische beker. Het vertrek van Van Holsbeeck stond in de sterren geschreven: nieuwe bazen, nieuwe wetten. Coucke trekt duidelijk een lijn onder het verleden en neemt een nieuwe start. Het is goed op één en hetzelfde moment zoveel mogelijk dingen in beweging te zetten om op die manier een eigen élan te creëren. Nu nog zien of dat ook een effect heeft op de sportieve prestaties van de club. Bij het personeel blijft ondertussen onderhuids onrust heersen. Coucke zal wellicht ook snijden in het ruime aantal werknemers van Anderlecht.

Aan VTM nieuws zegt Van Holsbeeck dat zijn dossier nu bij zijn advocaat berust. Hij kan terugvallen op een contract van onbepaalde duur dat op elk moment kan worden verbroken. Wel mits een opzegpremie. Die zou kunnen oplopen tot 1 miljoen euro. Van Holsbeeck zelf wordt 64 in november. Tijdens zijn 15 jaar durende carrière regelde hij alle transfers. Hij weet dus hoe je geld verdient als makelaar. Wellicht profileert hij zich nu als “talentbegeleider” van jonge spelers.