Marc Coucke: elektrisch busje komt zo…

Marc Coucke wordt aandeelhouder van de Nederlandse producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco. Die gaat naar de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming met hoofdkantoor in het Nederlandse Deurne hoopt met de beursgang zo’n 300 miljoen euro op te halen. Dat geld moet worden gebruikt voor verdere groei, ook internationaal. Daarnaast wil het bedrijf zijn naamsbekendheid vergroten. Coucke heeft met zijn holding Alychlo vooringeschreven op de beursintroductie. Oprichter en CEO Peter Bijvelds bezit momenteel 45 procent van de aandelen. De investeringstak van ING stapte vijf jaar geleden in het kapitaal en heeft een belang van 25 procent in handen en Van der Valk Investments 30 procent. Bijvelds is een van de schoonzonen van wijlen Gerrit van der Valk, de Nederlandse horecaondernemer bekend van de gelijknamige toekan hotelketen. ING engageerde zich om voor 32,5 miljoen euro in te tekenen op de beursgang. Hoe groot het financieel engagement is van Coucke is niet bekend.



Ebusco laat vooral in met het verkopen van zijn bussen. Maar het bedrijf levert ook de laadinfrastructuur voor de voertuigen en opslagcapaciteit voor stroom. De bussen van Ebusco rijden momenteel al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München. In totaal gaat het om 346 bussen in zeven Europese landen. De nieuwste bus van het bedrijf kan met een volle accu zo’n 575 kilometer rijden en gaat naar verwachting zo’n 25 jaar mee. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht en telt momenteel 214 medewerkers.

Naast de productielocatie in Deurne heeft het bedrijf ook een externe faciliteit in China. Ebusco was vorig jaar goed voor een omzet van 100 miljoen euro. Door de coronacrisis werden er wel minder bussen besteld omdat er minder met het openbaar vervoer werd gereisd. Maar ook bij Ebusco is het herstel ingezet, aldus de onderneming. Daarbij speelt volgens Bijlevelds mee dat de marktomstandigheden voor de verkoop van elektrische bussen en laadsystemen gunstig zijn. Vrijwel alle landen hebben zich verbonden aan de klimaatdoelen. Daarvoor zullen alle nog vervuilende bussen vervangen moeten worden. De beursgang van de bussenbouwer moet nog deze maand plaatsvinden.