Marc Coucke slaat dubbelslag met Mithra

Marc Coucke en zijn gezin voor hun kasteel Mylecke in Merelbeke.

De Luikse specialist in vrouwelijke contraceptie Mithra verkoopt zijn distributieactivteiten in de Benelux aan Ceres Pharma. Na François Fornieri met 28 % is Marc Coucke de tweede grootste aandeelhouder van Mithra met 16 %. Coucke controleert daarnaast 80 % van Ceres Pharma. Die laatste betaalt onmiddellijk 20 miljoen euro aan Mithra. De komende vijf jaar kan daar nog eens 20 miljoen extra bijkomen, afhankelijk van de verkoopcijfers. Coucke knoopt hier handig de touwtjes aan elkaar binnen zijn eigen groep.De deal heeft in eerste instantie betrekking op de generische anticonceptiemiddelen die Mithra in portefeuille heeft. Die waren vorig jaar goed voor een omzet van 14 miljoen euro. Daarnaast kan Ceres Pharma ook de Benelux verkoop verzorgen van de eigen Mithraproducten waaronder de veelbelovende MyRing en Estelle.

Ceres Pharma wordt wel eens het “mini Omega Pharma” genoemd van Marc Coucke. Coucke gaf het bedrijf in 2015 vorm samen met Mario Debel. Die laatste controleert 20 % van het bedrijf. Coucke verkocht zijn farma distributiebedrijf Omega Pharma in 2014 voor 1,2 miljard euro aan het Amerikaanse Perrigo. Die laatste vecht de overnameprijs ondertussen fel aan.

Ceres omvat de producten van Etixx, het sportvoedingsmerk dat Coucke terugkocht van Omega Pharma, en twee participaties van Debel zélf: botversterkende voedingssupplementen (onder het merk CalxPlus) en een middel tegen verkoudheid (Primarini). Allemaal geneesmiddelen die vrij te koop zijn. Met de huidige overeenkomst stapt Ceres in de markt van geneesmiddelen onder voorschrift. Het wordt meteen ook marktleider in de Benelux van anticonceptie geneesmiddelen. Mithra van zijn kant kan zich nu volledig concentreren op de beloftevolle ontwikkeling van zijn nieuwe producten.