Marc Coucke vindt de job van zijn leven: baas van het topvoetbal

De 53-jarige investeerder Marc Coucke maakte het nieuws wereldkundig via Twitter. “Op een dag vind je de job van je leven. Zopas met 81 procent verkozen tot voorzitter van de Pro League”, tweette hij. “Bedankt voor het vertrouwen. Ik zal proberen een goede voorzitter te zijn voor alle clubs.” En meteen drukt hij zijn stempel. De TV-inkomsten voor het voetbal moeten fors omhoog. Om dat te ondersteunen zal de competitie worden hervormd tegen het seizoen 2020-2021. Tot dan zijn alle door elkaar lopende discussies en voorstellen over die hervorming afgesloten.De overwinning van Coucke is alvast ook al goed nieuws voor Standard-voorzitter Bruno Venanzi. Die laatste neemt zo goed als zeker de plaats in van Herman Van Holsbeeck in de raad van bestuur van de Pro League. Voor het zitje van de ex-manager van Anderlecht kwamen met Coucke en Venanzi twee kandidaten in aanmerking. Coucke zal zich, nu hij verkozen is tot voorzitter, terugtrekken voor de functie.

Als eerste beleidsdaad roept Coucke een halt toe aan het gekakel over de competitiehervorming. Er komt een werkgroep die voorstellen uitwerkt tegen 2020. Dat is ook pragmatisch. Met die timing is een 2/3 meerderheid voldoende om de voorstellen goed te keuren. Vroegere ingrepen vergen een meerderheid van 80 % van de Pro League clubs.

“Er zijn geen taboes, alle voorstellen kunnen onderzocht worden, aldus Coucke. We beginnen met een wit blad. Dat wil niet zeggen dat we het warm water moeten uitvinden. We kunnen in alle landen van Europa onderzoeken wat de invloed van hun competitieformat is op de tevredenheid van de toeschouwers en de opbrengst van de tv-rechten.”

Het huidige tv-contract in België levert de clubs jaarlijks 80 miljoen euro op, maar Coucke is bijzonder ambitieus. “Het nieuwe tv-contract voor de Croky Cup vanaf komend seizoen levert ruim vijftig procent meer op. Dat wil zeggen dat ons voetbal in de lift zit. Frankrijk heeft vorige week 62 procent meer gekregen voor zijn tv-rechten. Wij moeten ook evolueren. Precies daarom moeten we het competitieformat goed uitdenken.”

Coucke wil een voorzitter zijn voor alle clubs, maar ziet de topclubs duidelijk als locomotief. “Ik ben voor een nivellering naar boven toe. Dat wil zeggen dat er respect moet zijn voor de topclubs die ons voetbal kunnen trekken en waarvan de andere clubs dan kunnen profiteren om ook te groeien.”