Marc Coucke wil een museum voor moderne kunst bouwen (in Durbuy)

Panamarenko Coucke
Eén van de kuntswerken in het bezit van Marc Coucke, een Panamarenko.

De apotheker ondernemer Marc Coucke wil niet enkel een ecologisch pretpark uitbouwen in het Luxemburgse stadje Durbuy, hij wil er ook een museum voor moderne kunst neerplanten. Dat alles moet mee verantwoorden waarom hij investeert in een luxe hotel in Durbuy. Dat is wat de burgemeester van het toeristische kleinood Philippe Bontemps (cdH) heeft gezegd op de gemeenteraad. De rest laat hij aan Coucke zelf die een voorstelling van het project heeft aangekondigd voor de 11.000 bewoners van Durbuy op 24 juni.Het zuiden van het land is al weken in de ban van de figuur van Marc Coucke, fonetisch “Koek” in het Frans. Die kocht immers twee kleine parken aan in de buurt van Durbuy, La Petite Merveille en Durbuy Adventure, en wil daar nu een groot toeristisch project uitbouwen. De burgemeester, die naar eigen zeggen al dagen achtervolgd wordt door de pers, moest het dossier wel aansnijden op zijn gemeenteraad. Coucke wil met zijn vennootschap Alychlo 99 hectare bos kopen van de gemeente plus nog eens 21 hectare weidegrond.

De burgemeester is een hevige verdediger van het dossier. Niet alleen is hij niet zo’n voorstander van het “ruwe” toerisme zoals paintbal schieten en quad rijden, hij ziet liever ecologie en kunst, maar hij denkt ook aan de tewerkstelling. Daarbij belooft Coucke een mobiliteitsplan uit te werken, annex parking. Iets wat de kleine stad best kan gebruiken. En hij belooft alle natuurregels voor grote projecten te zullen respecteren. Als het aan Bontemps ligt mag dat alles tegen de lokale verkiezingen van 2018 in de steigers staan.

Toch zijn niet alle inwoners van Durbuy er gerust in. Eén van hen, gewapend met een bord “Durbuy te koop, non au tourisme de masse – non à la destruction de notre environnement” verzamelde al 924 handtekeningen tegen het project. Hij wil die op 24 juni afgeven aan Coucke. De PS-oppositie van Durbuy van zijn kant foetert dat ze moeten beslissen over een project waar ze nog geeneens de details van mogen kennen.