Marc Coucke wordt aandeelhouder van Bellewaerde en Walibi

Het waterpretpark Aqualibi in Walibi (Foto: Belga Images)

Mocht Marc Coucke niet bestaan, we zouden hem moeten uitvinden, zo zeggen we hier soms op de redactie. Geen dankbaarder miljardair om over te schrijven dan Coucke. Zo stelden we gisteren nog dat zijn holding Alychlo voor een aantal bijkomende investeringen staat. En kijk, wat blijkt vandaag? Coucke investeert 10 miljoen euro in de Franse groep Compagnie des Alpes, de grootste uitbater wereldwijd van skipisten in open lucht terwijl Coucke de grootste uitbater is van overdekte skipistes in Europa. De Fransen controleren ook 13 pretparken in 11 landen waaronder in België Walibi in Waver en Bellewaerde in Ieper.

Waar we gisteren nog schreven dat de jongste investeringen van Coucke zich allen situeren buiten de leisure en horecasector, zwaar getroffen door corona, zijn we er vandaag aan voor de moeite. Compagnie des Alpes is als uitbater van skidomeinen en pretparken gepokt en gemazeld in toerisme. Onder de 11 skidomeinen die de groep exploiteert, naast minderheidsbelangen in 4 anderen, vinden we gekende namen zoals La Plagne, Les Arcs, Tignes, Méribel en Serre Chevalier. Maar effectief, Compagnie des Alpes is ook zwaar getroffen door corona. In het boekjaar 2019/2020 daalde omzet met bijna één derde tot 616 miljoen euro. Dank zij forse Franse overheidssteun kan de terugval in de cash flow worden beperkt tot 60 % om te landen op 93 miljoen euro. Grootste aandeelhouder met 40 % van Compagnie des Alpes is de Franse staatsholding Caisse des Dépôts.



De Franse groep tankt 231 miljoen euro bij en verdubbelt meteen haar aantal aandelen van 24,6 naar 50 miljoen. Ze wil met de operatie haar schuldgraad verlagen en investeringen financieren. De nieuwe aandelen kosten 9,4 euro per stuk, daar waar de laatste beurskoers 21,6 euro was. Een forse korting dus. Wie één aandeel bezit, kan er één bijkopen. Coucke kocht de inschrijvingsrechten over van de Franse familie Blas. Die controleerde voor de kapitaalverhoging 8,7 % van de toerismegroep. De familie Blas maakte onder meer fortuin met de exploitatie van skiliften in de Franse Alpen.