Marc Herrijgers verkoopt springpaard voor 1,5 miljoen aan Arabische prinses

James is een 9 jaar oude ruin, een gecastreerde hengst, die gekweekt is in de stoeterij Oude Heihoef van Marc Herrijgers in Kalmthout. Deze week vertrok James naar Abu Dhabi. Hij zal er worden ondergebracht in de Al Shira’aa stallen van prinses Fatima Bint Hazza Bin Zayed Al Nahyan, een rechtstreekse afstammelinge van de Zayed bin Khalifa familie, de stichters van de Arabische Emiraten. De ‘sheika’ legde voor James 1,5 miljoen euro op tafel. Het springpaard zal nu worden klaargemaakt om deel te nemen aan de Olympische Spelen in 2020 in Tokio.Marc Herrijgers

Marc Herrijgers is een veelzijdig man, dat is het minste wat je kan zeggen. Gestart met een eigen keukenbouwbedrijf Vasco is hij ondertussen ook de uitbater van de naturistencamping Grensland, een sauna en de stoeterij annex verblijfplaats De Oude Hoeve. Nu hij 64 is, gaat zijn meeste aandacht naar zijn paarden, een uitgegroeide hobby.

Zo is James het derde paard van Herrijgers dat naar het buitenland verhuist. Vorig jaar werd de ook al 9 jarige Indra verkocht aan een Amerikaans investeringsfonds. Dat de paarden verkocht worden als ze 9 jaar zijn, is geen toeval. Herrijgers maakt volop gebruik van kunstmatige inseminatie waarbij bevruchte eicellen bij beloftevolle merries worden weggenomen en in draagmerries worden geplaatst. Op die manier kunnen de merries blijven springen. De paarden worden voorbereid om toppaarden te worden. Maar echt zware opleidingen geeft Herrijgers niet. De kans op kwetsuren is daarbij te groot. Ze worden op het juiste moment verkocht aan grotere en rijkere stoeterijen die de opleiding afwerken op het hoogste niveau.