Marc Saverys groeit verder

MARC SAVERYS, portret itv Pascal Sertyn  CREDIT: Imagedesk / Dries Luyten
Marc Saevrys

De olietankerrederij Euronav, onder controle van Marc Saverys en de Griekse Amerikaan Peter Livanos, bevestigt dat het “vergevorderde gesprekken” voert over de uitbreiding van haar vloot met vier supertankers. Volgens marktberichten gaat het om schepen van 98 miljoen dollar per stuk. Wellicht gaat het om vier pas bestelde schepen die de Griekse Metrostar-eigenaar Theodore Angelopoulos eerder dit jaar bestelde bij het Koreaanse Hyundai. De oplevering is voorzien voor de tweede helft van 2016. Euronav zit al enkele weken in het oog van de beursspeculanten.



Euronav verraste begin 2014 vriend en vijand wanneer het er in slaagde vijftien supertankers van het Deense Maersk over te kopen en dat in concurrentie met een aantal grote Amerikaanse rederijen. De operatie van net geen miljard dollar kon probleemloos worden gefinancierd. Enkele maanden later volgden nog eens drie supertankers waardoor Euronav uitgroeide tot de grootste zelfstandige olietankerrederij.

Beursanalisten verwachten dat de tankermarkt de komende jaren aan een forse heropleving toe is. De expansie van Euronav kadert in diezelfde analyse. Verschillende analisten stellen een koersdoel voorop van 15 euro. Maar nu Euronav ook in New York noteert wordt de koers getemperd door een grotere likwiditeit. In Brussels opende Euronav vanmorgen één procent hoger op 13,14 euro. Naast 11 procent in Euronav controleert Marc Saverys ook nog 50 procent van de rederij CMB.