Marc Saverys wil CMB van de beurs halen met 279 miljoen euro

MARC SAVERYS, portret itv Pascal Sertyn  CREDIT: Imagedesk / Dries LuytenDe ondernemer Marc Saverys wil rederij CMB van de beurs weghalen. Daarvoor lanceert hij een openbaar bod van 16, 2 euro per CMB-aandeel. Dat openbaar bod loopt over Saverco, de holding van Saverys die nu al 51 procent van CMB controleert. Het bod kost, wanneer het volledig lukt, 279 miljoen euro. Het persoonlijk vermogen van Marc Saverys bedraagt nu iets meer dan 800 miljoen euro.



In een persbericht zegt Saverys dat de beursnotering negatief is voor de concurrentiekracht van CMB: “De beursnotering met zijn beperkte liquiditeit is vandaag een handicap geworden voor de verdere ontwikkeling en de langetermijndoelstellingen van CMB in snel veranderende scheepvaartmarkten . Door de privatisering van het bedrijf, zal CMB efficiënter de concurrentie kunnen aangaan met nieuwe spelers uit Azië en de Verenigde Staten door zich onder andere toe te spitsen op consolidatie en specialisatie in de markten waarin het bedrijf actief is. Daarenboven zal CMB flexibeler toegang hebben tot alternatieve financieringsinstrumenten.”

Saverco bevat nog heel wat andere activa zoals de rederij Delphis, een participatie van 10,6 procent in de beursgenoteerde rederij Euronav maar ook het belang in de vennootschap Stevia One die onder leiding van Sebastiaan Saverys, zoon van Marc, de suikervervanger stevia produceert in Peru. In 2014 was Marc Saverys nog in de jungle van Peru. Op dat moment zei hij dat hij ooit herinnerd wil worden als “de World Producer of Stevia… die vroeger ook af en toe iets deed in de scheepvaart.” Misschien is hij daar naar op weg. In september vorig jaar gaf hij de CMB-fakkel door aan zijn drie zonen. De oudste zoon, Alexander (37 jaar), wordt de nieuwe CEO. Ludovic (31) krijgt de functie van financieel directeur. Michael (33) zit mee in het directiecomité.