Marc Saverys wil duurzaam groeien in Afrika

barajiiDe Barajii Group heeft haar kapitaal opgetrokken met 1,5 miljoen euro tot 11,4 miljoen euro. Barajii, dat water en fruitsap produceert en verdeelt in Afrika, is in handen van de private stichting Durabilis die op haar beurt onderdeel is van Saverco, de familiale holding van Marc Saverys. De kapitaalverhoging van Barajii werd onderschreven door de Franse investeringsmaatschappij I&P die daarmee 13 procent verwerft van het bedrijf. Barajii is nu hoofdzakelijk actief in Burkina Faso en Mali maar wil de komende vijf jaar 8 tot 10 nieuwe Afrikaanse landen gaan aanleveren. I&P moet daarbij helpen. Met de komst van I&P werd onder meer Raymond Vaxelaire benoemd als bestuurder van Barajii Group.Barajii produceert en verkoopt water verpakt in biodegradeerbare zakjes en in PET flessen. Er werken om en bij 600 mensen voor het bedrijf dat beschikt over een fabriek in Ouagadougou en een kleinere productie eenheid in Bobo Dioulasso, beide in Burkina Faso. In 2015 produceerde de groep 130 miljoen liter drank.

barajii-1Barajii is onderdeel van Durabilis. Deze laatste werd in 2003 opgestart door Marc Saverys en zijn zoon Sébastien en moet duurzame investeringen in de landbouw en voedingssector doorvoeren. Zo produceert Durabilis onder meer de suikervervanger stevia in Peru. Bestuurders bij Durabilis zijn naast de familie Saverys onder meer Philippe Vlerick en Ludwig Criel. Deze laatste is een vertrouwenspersoon van Marc Saverys en voorzitter van De Persgroep van Christian Van Thillo.

I&P is een Franse investeringsmaatschappij, in handen van Jean-Michel Severino, gewezen vice-voorzitter van de Wereldbank voor Azië. I&P investeert hoofdzakelijk in Afrika en moet nu de groei van Barajii ondersteunen. In februari van dit jaar opende de drankengroep een eerste distributiepunt in Togo.