Marcolini verovert China vanuit Luxemburg

De Brusselse chocolatier Pierre Marcolini is gestart met de verovering van China. In Luxemburg werd de Pierre Marcolini China Holding opgericht en gekapitaliseerd tot 120.001 euro. Ondertussen moet het bedrijf wel nog afrekenen met aanzienlijke waardeverminderingen op zijn expansie in Frankrijk terwijl ook in het Verenigd Koninkrijk nog verlies wordt geleden. Voor het boekjaar per eind juni 2015 kijkt de Pierre Marcolini Group aan tegen een verlies van 1 miljoen euro. Deze Belgische holding wordt ondertussen zelf overkoepeld door het Luxemburgse Cocoa Investments sarl.Marcolini maakte zijn Chinese plannen bekend in de zomer van vorig jaar tijdens een handelsmissie van koning Filips in Shangai (foto, Pierre Marcolini is 2de van rechts). De vorst woonde er de ondertekening bij van een samenwerkingsakkoord met de Chinese investeerder EverYI Capital. Die bezit nu 49,5 procent van de Pierre Marcolini China Holding. De producten van Pierre Marcolini voor de Chinese markt zullen in de Brusselse ateliers worden gemaakt.

Marcolini geeft zichzelf de nodige tijd om de markt te veroveren. “Ik wil eerst proberen de cultuur, die er geen is van chocolade, te begrijpen. Ik wil de Chinese gevoeligheden begrijpen”, zei hij op dat moment. “We zullen een keuze maken uit onze 250 producten, net zoals we dat gedaan hebben in Japan en waar werkt het.”

In 2013 trok het fonds NEO, specialist in luxeproducten, het vermogen van de Marcolini op tot 20 miljoen euro. Toch moet eerst nog een en ander worden opgeruimd. Zo trok Marcolini in 2009 naar Frankrijk maar dat bracht de nodige opstartverliezen mee. Het voorbije boekjaar werd nog 1,65 miljoen euro afgeboekt op de Franse activiteiten. De terreurdreiging en de aanslagen in Parijs zijn ook niet van aard om de verkoop momenteel te ondersteunen. In juni 2015 werd het kapitaal van Pierre Marcolini France opgetrokken met 4,5 miljoen euro. Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar een boetiek werd geopend in Marylebone en een verkooppunt kwam bij Harrods, zijn er nog aanloopverliezen. Marcolini heeft momenteel een twintigtal zaken in België, Parijs, Londen en Monaco, en een tiental verkooppunten in Japan.