Maurice De Velder: die kat kom weer

Maurice De Velder doet het opnieuw. De omstreden zakenman heeft de boeken neergelegd van zijn holding Geuzen en zo meteen het faillissement er van uitgelokt. Iets meer dan een jaar terug haalde De Velder 13 miljoen euro kapitaal weg uit zijn holding om zo te ontsnappen aan een aantal mogelijke gerechtelijke claims. De Velder is bekend en berucht als exploitant van affichageruimte en als uitgever van onder meer het ondertussen ter ziele gegane P-Magazine. Hij kijkt aan tegen een geschiedenis van faillissementen.De Brugse handelsrechtbank sprak op 28 augustus het faillissement uit van bvba Geuzen. De uitspraak volgde nadat De Velder zelf de boeken had neergelegd. Daarvoor had hij het domicilie van de vennootschap al verlegd van zijn privé-adres in Knokke naar een postbusadres op een industrieterrein in Brugge. Met het faillissement ontsnapt hij aan een gerechtelijk proces dat nog moest van start gaan.

Op 18 maart 2017 haalde De Velder 5 miljoen euro uit de bvba Geuzen. Enkele dagen later werd op dezelfde manier nog eens 7,9 miljoen weggehaald. De schuldeisers kregen het nakijken. Eerder al lokte hij het faillissement uit van het weekblad P-Magazine om het daarna via een bocht zelf terug te kopen. In 2009 werd hij veroordeeld voor valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen, witwaspraktijken en omkoping.

Via een andere vennootschap – de intussen ook al leeggehaalde nv Kouter – fungeerde Maurice De Velder eind 2012 ook al als tussenverkoper bij de aankoop van de oude Renaultgarage aan de Tunnelplaats in Antwerpen. Het terrein werd op dezelfde dag gekocht door Kouter voor 5,82 miljoen euro en weer doorverkocht aan Land Invest Group voor 9,09 miljoen euro. Momenteel wordt op die site de Lins Tower gebouwd.