Mbappé en Kompany geven (overbodige WK-premies) aan het goede doel

Hij is de tweede 19-jarige die er in slaagt twee keer te scoren tijdens een knock out wedstrijd van het WK. Enkel de Braziliaanse wereldster Pelé deed het hem voor en wel in 1958. De Franse stervoetballer Kylian Mbappé heeft nu al een plaats veroverd in de voetbalgeschiedenisboeken. Hij verscherpt zijn profiel in Frankrijk door te verklaren dat hij al zijn inkomsten uit het WK wegschenkt aan een vereniging die zich inzet voor sportbeleving bij kinderen met een handicap. Rode Duivel Vincent Kompany ging hem daarin voor. Die verklaarde vorig jaar dat hij al zijn inkomsten als speler bij de nationale ploeg een sociale bestemming zou geven. Beiden zullen er niet echt armer van worden. Hun premies zijn slechts een fractie van wat ze wekelijks verdienen met voetbal. Eerder pleitte prof. Paul De Grauwe er al voor die premies gewoon af te schaffen. “Geef het geld niet aan miljonairs die het verschil toch nauwelijks merken op hun bankrekening.” is zijn redenering.Mbappé had al een record op zijn naam staan. Met zijn overgang van Monaco naar Paris Saint-Germain vorig jaar was hij 180 miljoen euro waard. Meteen de jongste duurste voetballer wereldwijd. Op het WK verdient hij 20.000 euro per wedstrijd, en een bonus van 300.000 euro wanneer Frankrijk wereldkampioen wordt. Al dat geld gaat naar de “Preiers de Cordees”, een vereniging die zich inzet voor kinderen met een handicap. Bij Paris Saint-Germain verdient Mbappé 850.000 euro per maand.

Rode Duivel Vincent Kompany maakte vorig jaar al bekend dat hij al zijn premies van de nationale ploeg aan positieve projecten zal afstaan. “Ik wou door het succes als voetballer ook positieve projecten kunnen ondersteunen. Ik ben nu in een positie gekomen waarin ik dat volledig kan doen. Daarom heb ik beslist dat ik nu en de komende jaren bij de nationale ploeg afstand wil doen van alles dat van financiële aard is; om zo verder positieve projecten te ondersteunen die me na aan het hart liggen.” zo zei hij. Bij Manchester City verdient Kompany 390.000 euro per maand.

Ver moet Kompany zijn goede doel niet zoeken. Hij is zelf initiatiefnemer en eigenaar van BX Brussels, een voetbalploeg die zich toelegt op sociale begeleiding van jonge voetballers.