MEDIA – Sam Baro wil noodlijdende Oost-Vlaamse tv AVS overnemen

Sam Baro (Foto: RV)

De Oost-Vlaamse HR ondernemer Sam, Samuel, Baro onderlijnt opnieuw zijn reputatie van opportunistische en snelle ondernemer. Hij lanceert immers een noodplan voor de overname van het Oost-Vlaamse lokale televisie station AVS. Dat zocht zes maand terug bescherming tegen zijn schuldeisers. AVS keek toen aan tegen een schuldenput van 2 miljoen euro. Baro wil die nu wegwerken. De ondernemer uit Eeklo maakte furore met zijn HR Planet Group. Bij AVS komt hij tussen met zijn bedrijf Kowala Productions. Dat heeft nu als belangrijkste activiteit de productie van de verlieslatende titels van Zorgmagazine. Dat sluit aan bij de interim activiteiten van Planet Group in de zorgsector. Het is nu afwachten wat Baro wil doen met AVS. De Vlaamse regering, die mee de lokale tv’s subsidieert, was voorstander van een fusie van AVS met aanleunende regionale stations. Baro kiest dus voor een eigen koers.

De 46-jarige Baro bouwde de voorbije 20 jaar aan zijn HR-bedrijf Planet Group, een professionele, all-round HR-dienstverlener. Planet Group is onder meer gespecialiseerd in gezondheidszorg. Het bedrijf biedt een totaalpakket aan op het vlak van HR, van staffing tot assessment centers, outplacementbegeleiding en coachingstrajecten. Het vormt het zwaartepunt van de HR Planet group.Baro omschrijft zichzelf als een selfmade ondernemer die van nul is begonnen en een ‘polyvalente doener’. Dat blijkt alvast ook uit zijn vastgoedinvesteringen. Zo kocht hij in 2017 brasserie ‘t Molenhuis in Ertvelde. Een jaar later volgde de aankoop van drie panden in de dorpskern van Assenede. Hij kocht ook al Kasteel Roegiers in Oosteeklo dat hij nieuw leven inblies. In Gent kocht hij de 17de-eeuwse barokkapel van het voormalige Sint-Amandusinstituut dat hij omvormde tot een vormings- en congrescentrum.

Eind vorig jaar richtte hij de private stichting Administratiekantoor Diamand HR Group op. Die stichting moet de aandelen certifiëren van de gelijknamige holding waarvan Baro 70 % controleert. Die 70 % is goed voor 38,5 miljoen euro. De durfkapitalist Creafund bracht 30 % of 16,5 miljoen euro aan. De holding beschikt daardoor over een kapitaal van 55 miljoen euro. Dat geld moet dienen om het interimbedrijf Planet Group van Baro te laten groeien in binnen- en buitenland. Dat hij met Creafund scheep ging, verklaart Baro door tijdsgebrek. ‘Op zich konden we nog wel enkele overnamedeals zelfstandig financieren, maar ik krijg niet meer alles zelf gedaan. Creafund heeft veel ervaring met overnames en neemt nu de prospectie voor zijn rekening.’ zo zei hij daarover. Zijn bedrijf staat nu voor een omzet van 75 miljoen euro. Over zes jaar moet dat 225 miljoen euro zijn, aldus een ambitieuze Samuel Baro.