Medialaan herfinanciert mobiele operator VikingCo

vikingMedialaan, de joint venture tussen de Persgroep van Christian Van Thillo en Roularta van de familie De Nolf, geeft de mobiele telecom operator Mobile Vikings 10 miljoen euro aan verse middelen mee. Medialaan kocht VikingCo in februari van dit jaar over van Base (50%) en VikingCo International (50%). Die laatste groepeert de oprichters-aandeelhouders. Mobile Vikings telde op dat moment 240.000 voornamelijk jonge klanten. Overnamecijfers werden nooit bekend gemaakt. Maar de oprichter-aandeelhouders moeten om en bij 6 miljoen euro hebben geïncasseerd.



De herfinanciering van VikingCo verloopt in twee fasen. Eerst wordt het kapitaal van de vennootschap van 6 miljoen euro herleid tot nul via terugbetaling. Daarna volgt een kapitaalverhoging van 10 miljoen euro. Veel transparante cijfers over de mobiele activiteiten van VikingCo zijn er niet. Zo bezat VikingCo naast de telecom activiteiten ook 50 % van de specialist in draadloos internet CityLife Belgium. Die laatste bleef buiten de overname. VikingCo investeerde alle middelen in marketing en was nooit rendabel. Over 2015 toont de balans van VikingCo een overgedragen verlies van 8 miljoen euro. Dat verlies wordt gedeeltelijk weggewerkt tijdens de kapitaaloperatie.

De oprichters van VikingCo hebben hun verkoop gestroomlijnd in de holdings Gate54 en Gate55. Die werden kort na de overname door Medialaan globaal gefinancierd met 6 miljoen euro. Viking-oprichter Frank Bekkers staat daarbij voor om en bij één derde van de aandelen van VikingCo International. Na de verkoop van VikingCo aan Medialaan is de Limburger Bekkers niets stil blijven zitten. Hij bouwde CityLife Belgium uit tot specialist die een toekomst moet hebben in het draadloos betalen met een smartphone. Hij kan daarbij rekenen op de steun van de banken KBC en ING. Die laatste bracht haar dochter Qustomer in bij CityLife Belgium, goed voor een kapitaalverhoging van 5,8 miljoen euro. Het bedrijf werd bij die gelegenheid herdoopt in Joyn International. Door ons gecontacteerd ontkende noch bevestigde Frank Bekkers de cijfers.