De mega sprong voorwaarts van Eric Everard

Eric Everard heeft zichzelf, en zijn echtgenote, als het ware gelanceerd in de financiële vaart der volkeren. Everard is bekend als drijvende kracht achter het bedrijf Artexis, organisator van beurzen en eigenaar van verschillende congreshallen waaronder Flanders Expo in Gent. Everard heeft zijn bedrijf Artexis Easyfairs Group ingebracht in de holding Indigo Capital. Die laatste veranderde daarop zijn naam in Everex. De operatie levert Everard een vermogen op van 223 miljoen euro, meteen goed voor de 76ste plaats in onze ranglijst. Alleen met de Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij GIMB moet Everard nog verder afrekenen.Artexis bezit in België zes congreshallen: Flanders Expo in Gent, Antwerp Expo, de Mechelse Nekkerhal, twee hallen in Namen en een laatste in Bergen. Daarnaast beheert de groep 2 Zweedse en 3 Nederlandse evenementhallen. Als tweede grote luik onder Artexis is er de organisatie van beurzen in al die hallen. Everard bouwde Artexis uit tot een Europese topspeler in zijn sector.

Opmerkelijk is wel dat Artexis niet aanwezig is in Brussel die toch ambieert de Europese hoofdstad inzake congrestoerisme te worden. Dat is nog opmerkelijker wanneer we weten dat het precies de Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij is die Everard op zijn groeipad altijd heeft bijgestaan. Dat gebeurde via een opmerkelijke manier waarbij kapitaalverhogingen onderschreven door de GIMB werden gevolgd door kapitaalverlagingen.

Zoals wij schreven heeft Everard recent de GIMB weggekocht uit Artexis. Dat gebeurde via een kapitaalvermindering bij Artexis van 5 miljoen euro. De krant L’Echo schrijft nu dat dit slechts een eerste schijf is inzake de terugbetaling aan de GIMB. Die laatste controleerde 12 procent van Artexis, tegen bovenstaande waardering goed voor 27 miljoen euro. In de overeenkomst met de GIMB werd een overnamebedrag bedongen van 25 miljoen euro, te betalen in vijf jaarlijkse schijven. De eerste is daarvan nu ingelost.

Het dossier Artexis heeft er wel toe geleid dat de Brusselse regering een doorlichting heeft gevraagd aan auditor EY van de hele GIMB. Die analyse zou nu klaar zijn en op de bureau liggen van de Brusselse minister van Economie Didier Gosuin.