Megadeal voor Wouter Torfs met Brantano

BrantanoDieter Penninckx en Wouter Torfs stappen samen met de Nederlandse ondernemer Rens van de Schoor in de nieuwe vennootschap BrantNew. Die gaat de Belgische Brantano-winkels overnemen. Brantano is hier marktleider in de verkoop van schoenen. Voor Wouter Torfs gaat het dus om een megadeal. Zowel Penninckx als van de Schoor zijn actief in de kledingdistributie. Torfs kan zijn greep op de markt een stuk verstevigen. Brantano dreigde meegesleept te worden in de val van het Nederlandse moederhuis Macintosh.



De nu bekend gemaakte overeenkomst bevat een aantal merkwaardige punten. Vooreerst handelen de drie investeerders in eigen naam en buiten hun bestaande groep om. Dieter Penninckx is referentieaandeelhouder van FNG, bekend van Fred and Ginger, maar die beurgsenoteerde groep blijft buiten de deal. Eerder al werd gezegd dat FNG orde op zaken moet zetten in eigen huis en dat er nood is aan enige kalmte op het woelige ondernemerswater. Dat heeft Penninckx er niet van weerhouden in eigen naam in Brantano te stappen. Ook Wouter Torfs participeert niet via Torfs Schoenen maar via het familiaal investeringsvehikel. Rens van de Schoor is dan weer eigenaar van Miss Etam dat eveneens buiten de deal blijft. Ook opmerkelijk is dat Miss Etam en FNG vorige week bekend maakten dat ze gaan samenwerken, zonder echter veel details te geven waar die samenwerking betrekking op heeft.

Brantano haalt een omzet van 140 miljoen met 130 winkels. Schoenen Torfs haalt 130 miljoen omzet met 75 winkels. Het management van Brantano zou bij Rens van de Schoor komen te liggen. Brantano had nog geld om het één maand uit te zingen. De overname door het trio komt dus net op tijd.