De merkwaardige band tussen Athina Onassis en Hélène Grinda

Hélène Grinda

Athina Onassis, de enige kleindochter en erfgename van de Griekse miljardair-reder Aristoteles Onassis, gaat regelmatig op bezoek in Brussel bij Hélène Grinda. Deze 77-jarige dame is de tante van Thierry Roussel, de biologische vader van Athina Onassis. Maar Hélène Grinda was destijds vooral bekend als minnares van de Nederlandse prins Bernhard met wie ze een buitenechtelijke dochter Alexia heeft. Prins Bernhard, overleden in 2004, is de grootvader van de huidige Nederlandse koning Willem-Alexander. Van Athina Onassis werd recent bekend dat ze haar echtscheiding uitvecht voor een Antwerpse rechtbank.Het bestaan van Alexia Grinda kwam voor het eerst in het publieke daglicht in 1976 op het moment dat de krant The New York Times het verhaal bracht over het Lockheed schandaal. In ruil voor belangrijke militaire bestellingen door de Nederlandse staat betaalde Lockheed omvangrijke steekpenningen aan prins Bernhard. Die gebruikte de fondsen om zijn relatie met Hélène Grinda te betalen. Hij kocht een appartement voor haar in Parijs en schreef elke maand 4.000 dollar over op haar rekening.

Bernhard leerde Grinda kennen toen ze 18 jaar was. De prins was 33 jaar ouder en in behandeling bij de vader van Grinda, een arts. Hélène Grinda was een beloftevol fotomodel die echter getroffen werd door lymfeklierkanker. Bernhard liet haar overkomen naar Nederland voor een nieuwe behandeling. Poupette, zoals Bernhard Grinda noemde, verbleef in het prinselijk jachthuis in Wassenaar waar hun drie jaar durende relatie van start ging.

Hélène Grinda woont momenteel in een luxe appartement aan de Louisalaan in Brussel dat ze huurt van Antonia de Favereau de Jeneret, een dochter van Ana-Mary de Murga en baron Jean de Favereau de Jeneret. Het gebouw was tijdens de Tweede wereldoorlog het hoofdkwartier van de Gestapo, de geheime politie van nazi-Duitsland. De kelders van het gebouw, die dienst deden als gevangeniscellen, zijn momenteel beschermd als monument.