De merkwaardige politieke verankering van Land Invest Group

De woontorens aan het Kattendijkdok in Antwerpen.

De Antwerpse vastgoedontwikkelaar Land Invest Group heeft zijn raad van bestuur verankerd in de oude politieke cultuur. Naast de vroegere socialistische minister Luc Van den Bossche en Gents liberaal kopstuk Geert Versnick vinden we in het bestuur een aantal opmerkelijke PS-figuren terug. Dat komt omdat 50 % van Land Invest Group in handen is van het pensioenfonds Ogeo. Dat wordt geleid door Stéphane Moreau, PS burgemeester van Ans en sterke man van de PS gestuurde intercommunale Tecteo-Nethys. Land Invest Group heeft grote ambities in Antwerpen, de stad van N-VA burgemeester Bart De Wever. Sommigen zien in Land Invest Group een duistere coalitie tussen de aartsvijanden N-VA en PS.Land Invest Group is in handen van het pensioenfonds Ogeon en de holding Elba. Die laatste wordt gecontroleerd door de Nederlandse broers Paul en Marc Schaling. Het bedrijf sloot zijn laatste boekjaar, per eind september 2015, af met eigen vermogen van 15 miljoen euro. Land Invest Group controleert onder meer 50 procent van de ook al Antwerpse projectontwikkelaar Immpact Vastgoed. De tweede partner daarbij is Philippe Janssens. Immpact Vastgoed heeft op groepsniveau een eigen vermogen van 27 miljoen euro en boekte vorig jaar een netto winst van 9 miljoen euro.

In Antwerpen profileert Land Invest Group zich onder meer als de renovator van het havenkwartier Westkaai-Kattendijkdok, goed voor de nieuwbouw van vijf woontorens, de site van het slachthuis en Park Spoor Oost. Verder zijn er nog projecten in Namen en Vorst. In Canada staat Land Invest Group klaar om meer dan 3 miljoen euro te investeren in Aspotogan Ridge, een vastgoedproject dat de bouw omhelst van 470 luxevilla’s aan de Atlantische Oceaan.

Geert Versnick
Geert Versnick

De twee Vlaamse ‘politieke bestuurders’ van Land Invest Group, Geert Versnick en Luc Van den Bossche, zijn beide ook actief in de bestuursorganen van de Gentse vermogensbeheerder Optima. Versnick is voor de Open VLD de vaste vertegenwoordiger in de hele Elia-constructie. Als Waalse bestuurders vinden we Valerie Dardenne terug, een vroegere medewerkster van Stéphane Moreau in Ans, naast Emmanuel Lejeune en Marc Beyens, beide directeur bij Ogeo. Een opmerkelijke bestuurder is verder Michel Stultjens, 19 jaar lang gemeentesecretaris van Seraing. Stultjens werd na PS-kopstuk Guy Mathot beschouwd als tweede sterke man van de Luikse voorstad.

Met Stultjens legt de Waalse pers al snel de link tussen de N-VA en de PS. Alain Mathot, zoon van Guy, PS-kamerlid en ook burgemeester van Seraing, wordt er van beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen van een Frans bedrijf bij de bestelling voor de bouw van een verbrandingsoven. Wanneer in de bevoegde Kamercommissie moet worden gestemd over de opheffing van zijn onschendbaarheid stemmen MR en CD&V voor maar stemt de N-VA bij monde van Hendrik Vuye en Zuhal Demir tegen. Niets op aan te merken, zegt de N-VA, het dossier tegen Mathot woog gewoon te licht.

Het is niet de eerste keer dat Land Invest Group in troebel politiek water terecht kwam. In 2013 brengt de nieuwssite Apache aan het licht dat Joeri Dillen, toenmalig kabinetschef van Bart De Wever in Antwerpen, in een vorig leven zowel heeft gewerkt voor Ogeo als voor Land Invest Group. Nu zou hij dus moeten als kabinetschef de projecten van Land Invest Group mee controleren. Dillen is ondertussen geen kabinetschef meer en verdween naar de achtergrond.